Следващите 10 години според сп. „Форбс“: синтетична сперма, летящ автомобил, екскурзия до Луната

Прототип на летящ автомобил. Снимка: глобалмотор

В близките десет години човечеството може да очаква най-разнообразни събития – от нов „черен вторник“ на Уолстрийт и пускането в продажба на изкуствено месо до смъртта на лидера на Северна Корея Ким Чен Ир, първото зачатие без участието на мъж и полети на туристи до Луната, смята американското списание „Форбс“.

Предположенията си за това, какво ще стане в света от 2011 до 2020 г. включително, изданието прави на основата на по-рано дадени от специалисти прогнози и анализи на наличната информация.

Списанието започва с „черната“ прогноза за смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен Ир. Това печално събитие се очаква да стане още през 2011 г., когато той ще навърши 70 г. Слухове за скорошната кончина на Ким Чен Ир се разпространяват вече няколко години. През 2008 г. се съобщаваше, че лидерът е получил тежък инсулт, заради който са се появили признаци на сенилност. Освен това в последно време вождът има обостряне на болест на сърцето, хипертония и диабет. В севернокорейските медии от тогава се появиха многобройни снимки, на които е сниман Ким Чен Ир, но на Запад подозират пресата във фалшификации.

По прогнозите на списанието наследник на Ким Чен Ир след смъртта му ще е синът му Ким Чен Ун. Получил образование в Европа отрочето на вожда ще провежда политика на контакт със САЩ, смятат журналистите. По-рано Ким Чен Ун беше заподозрян, че вече тихомълком е започнал да завзема властта от отслабващите ръце на тежко болния си баща.

Мадоф ще се обеси в килията си

Същата година, знаменитият американски мошеник Бърнард Мадоф, осъден миналата година на 150 години лишаване от свобода, ще бъде намерен обесен в килията си, пророкува изданието. Създателят на финансовата пирамида беше осъден за това, че в течение на 20 години е лъгал инвеститори и регулатори. Компанията му не е извършвала никакви сделки, а просто и превеждала всички пари на своята банкова сметка, оповестявайки ги за „печалби“. За отбелязване е, че Мадоф непрекъснато има проблеми в затвора. В края на миналата година той беше хоспитализиран след нападение на съкилийци. През октомври той се сбил със съкилийника си в хода на спор за финансите.

Също през 2011 г. ще станат следните важни събития: в Египет ще се роди 7-милиардният жител на Земята, а генералният секретар на ООН ще провъзгласи „Десетилетието на половата справедливост“.

През следващата година ще влезе в продажба летящ автомобил. За разработката на компанията AVX на летящ автомобил за нуждите на Пентагона беше съобщено през юли тази година. Моделът AVX Aircar е способен да развива скорост по пътя до 130 км/ч или да лети с 225 км/ч.

Според списанието през 2011 г. руснаците ще разкрият гигантска американо-израелска мрежа от кибершпиони. В това съобщение се съдържа намек за неотдавнашния руско-американски шпионски скандал, като се подчертава стремително засилващата се роля на високите технологии в различните сфери на живота.

По-рано „Ню Йорк Таймс“ писа, че руските правоохранителни органи не умеят да разкриват киберпрестъпления заради некомпетентност в тази област и корупция. Но бе изказано предположение, че банди от ловки хакери биват привличани на работа в руските спецслужби, които им разрешават да извършват престъпления в замяна на услуги.

През 2012 г. властта в Сомалия ще бъде завзета от ислямистите. По мнението на изданието е възможно Израел да проведе военна операция срещу Иран. Тази седмица МААЕ в секретен доклад изрази загриженост за нарасналата активност на Иран в сферата на обогатяване на уран, което може да го приближи до получаването на суровина за ядрени бойни глави. Западната преса тази година писа, че Израел разглежда възможността за едностранен удар по Иран във връзка с ядрения проблем.

Шампион без крака на Олимпиадата в Лондон

Същата година на Олимпийските игри в Лондон в лекоатлетическата дисциплина 400 метра ще стане шампион инвалид без крака. Учените вече създадоха уникална роботизирана протеза. Механизмът отговаря на мускулната активност в крайниците и я превръща в реално движение.

Мексико през 2012 година ще преживее епидемия от туберкулоза, заболяването ще се прехвърли в Тексас, Гватемала и Бразилия. Миналата година именно в Мексико бяха регистрирани първите случаи на грип A/H1N1, който получи названието „свински грип“. След това вирусът се разпространи по цялата планета. Световната здравна организация даже беше принудена да обяви въвеждането на шеста, максимална степен на заплаха от пандемия.

През 2013 г. ще се случи нов „черен вторник“ на Уолстрийт. Както напомня Уикипедия, този израз е свързан с борсовия крах от 1929 г., когато цените на акциите са се сринали, започнал през черния четвъртък 24 октомври 1929 г., добил катастрофални мащаби през „черния понеделник“ (28 октомври) и черния вторник (29 октомври). Крахът на Уолстрийт е началото на Великата депресия.

През 2014 г. Китай ще разположи в Судан балистични ракети, с което ще провокира криза. През същата година ще бъде напълно изтребена синята риба тон. Ловът на този вид риба в промишлени мащаби я прави изчезващ вид.

Екзоскелети за военните в Афганистан

Пак през 2014 г. американските военни в Афганистан ще получат екзоскелети произведени от Lockheed Martin. Миналата година Япония започна износ на костюм-екзоскелет HAL-5 (Hybrid Assistive Limb, хибриден спомагателен крайник). Изобретението е предназначено за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат, обаче очевидно тази новост може да се използва и за военни цели. Костюмът е снабден със сензорна система, която интерпретира различни състояние на главния мозък и предава сигнали на механичния екзоскелет.

През 2015 г., според „Форбс“, заради повишаването равнището на световния океан Бангладеш ще изпитва трудности с питейната вода и ще поиска от Световната банка кредит от 9 млрд. долара за купуване на пречистватели.

През същата година германо-алжирският концерн Desertec ще започне да строи в Северна Африка хелиоенергийна система на стойност 500 млрд. долара, предполага списанието. Миналата година мегапроект на същата фирма, който предвиждаше доставка в Европа на слънчева енергия от пустинята Сахара, беше подложен на критика.

Импулс за осъществяването на проекта беше даден от Римския клуб още през 2003 година. Съгласно тази инициатива, създаването в Африка на слънчеви електростанции трябва не само да осигури електроенергия на този регион и износ за Европа, но и да реши местния проблем с обезсоляване на морската вода.

Ще ядем изкуствено месо

През 2016 г. на изборите за президент на САЩ за първи път ще се гласува през интернет. Същата година под марката Murderless Meat ще започне продажба на отгледано в лабораторни условия месо. През август беше публикувана прогноза, според която към 2050 г. човечеството, за да оцелее, ще трябва да се храни със синтетично месо. Предвижда се този продукт да бъде произвеждан от мускулни клетки, които ще се отглеждат под контрола на специалисти. Учените смятат, че изкуственото месо ще е по-полезно и здравословно от истинското, а вкусът му ще напомня пиле.

Също през 2016 г. в Южна Каролина ще се открие първият в света базар на виртуалния труд, където за минимална заплата може да се уредиш като охрана или златотърсач в онлайн игра.

Зачатие от синтетична сперма

През 2017 г. в Австралия ще стане първото зачатие без участието на мъжете – с помощта на синтетична сперма, получена от стволова клетка на една от майките, прогнозира „Форбс“.

През 2018 г. американските бойци най-после ще напуснат Афганистан, като с това ще сложат официален край на най-дългата в историята на САЩ сухопътна война. Победата ще бъде отпразнувана както от Вашингтон, така и от талибаните, пише списанието. Постепенното извеждане на американските войски от Афганистан е планирано да започне през лятото на 2011 г. По думите на американското командване мащабите и темповете на този процес ще зависят от ситуацията в Афганистан в сферата на безопасността.

Едва през 2018 г. ще се окаже, че най-лошата част от четвъртата вълна на икономическия спад е останала назад във времето, твърдят от изданието. Същата година най-бързият влак в света ще пристигне от Пекин в Париж, като по пътя ще развие скорост над 300 мили в час. Тази година западната преса непрекъснато пише за китайското икономическо чудо, така че напълно възможно е такова постижение на прогреса да е свързано именно с тази страна.

През 2019 г. също в Китай във връзка с катастрофалния недостиг на жени ще бъдат разрешени еднополовите бракове.

Завещавайки 50 млрд. долара на фонда на Бил Гейтс, през 2019 г. ще подаде оставка шефът на „Епъл“ Стив Джобс, а на поста ще го смени Джонатан Айв.

През 2020 г. Грийнпийс ще провъзгласи началото на „климатичните войни“. Същата година в Шри Ланка ще стане конфликт на религиозна почва, за чието урегулиране ще бъдат изпратени войски на ООН.

Също през 2020 г. към Луната ще се отправи първият частен космически кораб с осем туриста на борда. Всеки от тях ще трябва да плати за полета 200 млн. долара.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.