Кои са безработните и защо нямат работа

Бюро за безработни в Лос Анжелис. Снимка: от тв екрана

Подтикнати от профсъюзните лидери, щатските правителства в САЩ започнаха да отбелязват Деня на труда в първия понеделник на септември преди повече от 120 години. Този празник винаги е имал меланхоличен оттенък – той бележи неофициалния край на лятото. Тази година, обаче, Денят на труда има особено сладко-горчив привкус.

Министерството на труда на САЩ съобщи в петък, че работните места в частния сектор са се увеличили през август само с 67 000 или с 40 000 по-малко, отколкото през юли. Това означава 14,9 милиона души без работа плюс 8,9-те милиона, които са наети на непълен работен ден, защото не могат да си намерят позиция с пълна заетост. Това бе осмият пореден месец на нарастване на наемането на работна ръка в частния сектор, но вторият, през който не бе отчетено намаляване на дела на безработните, увеличил се леко до 9,6%.

Ситуацията бе по-лоша през последните три месеца на 2009 година, когато 10% от населението нямаше работа. Болезнено слабият икономически растеж и още по-слабото откриване на работни места обаче подобриха съвсем слабо конюнктурата. И сега работната сила на страната се оказва в необикновено дискомфортна позиция: за първи от времето на Голямата депресия през 30-те години на 20-и век безработицата по всяка вероятност ще бъде на равнище от над 9,5% втори Ден на труда подред.

Бавното и неравномерно възстановяване съсредоточи още повече вниманието на Вашингтон върху работните места и безработицата, но демократите и републиканците остават силно разделени по въпроса какво да се прави. Разчитали да постигнат икономическо съживяване чрез миналогодишния пакет за стимулиране на икономиката на стойност 787 милиарда долара, демократите се забавиха със своя отговор, когато безработицата продължи да нараства през голяма част от 2009 година.

И сега техните редици са разделени между либералите, които се застъпват ревностно за нов стимулиращ план, и умерените, които са обезпокоени от дефицита. Републиканците, междувременно, винят за икономическите проблеми именно пакета за стимулиране на икономиката, здравната реформа и просто всяка инициатива на демократите. Те твърдят, че най-доброто лекарство би било постоянното запазване на данъчните намаления от времето на предишния президент Джордж Буш младши – предложение, което няма шанс да мине в Конгреса, но може да свърши добра работа в кампанията за парламентарните избори през ноември.

За да бъде намерен правилният отговор на проблема с безработицата, ще бъде от полза да разберем кои са безработните и защо те нямат работа. Ето няколко прозрения, направени от данните, събирани от Службата за трудова статистика:

Рецесията предоставя равни шансове за загубване на работното място. Безработицата се увеличи драстично за почти всяка демографска група и сектор от икономиката. Безработицата през април, май и юни бе около два пъти по-висока в сравнение с периода преди рецесията за белите, чернокожите и хората от латиноамерикански и от азиатски произход.

Делът на безработните нарасна значително сред хората от всички възрастови категории, както сред мъжете, така и сред жените, и сред завършилите колеж, и сред отпадналите от гимназията. Работни места бяха закрити в строителството, производството, търговията, транспорта, финансовите и информационните услуги. И дори сред малкото сектори, които спечелиха работни места, като образованието, здравеопазването и хотелиерството, търсенето на работна ръка не се увеличи достатъчно бързо, за да бъде в крачка с нарастващото предлагане.

Въпреки че нищетата е широко разпространена, някои групи са засегнати по-тежко от други. Нов анализ на National Employment Law Project установи, че делът на мъжете сред безработните е по-висок в сравнение с преди рецесията – 58%, както и този на работниците над 25-годишна възраст – 74%. Безработицата сред хората над 55-годишна възраст е нараснала от 3 на 7%.

Повече от половината безработни все още са хора без средно образование. Делът имащите по-висока образователна степен обаче е нараснал слабо – от 46 на 48%. По подобен начин леки промени са настъпили и в професионалния профил на безработните, като делът на строителите и индустриалните работници се е увеличил, докато този на заетите в хотелиерството, продавачите, учителите и здравните работници е намалял.

Хората, които бяха в най-лошо положение преди рецесията, са в най-лошо и сега. Над 45% от чернокожите тийнейджъри са били без работа през август – безспорно най-високият дял на безработни сред която и да било демографска група. Сезонно коригираната безработица сред чернокожите е била около 16%, в сравнение с 12% сред хората от латиноамерикански произход и 8,7% сред белите. Три пъти по-вероятно е без работа да бъде човек без диплома за средно образование, отколкото със завършен колеж. А вероятността самотните жени, които издържат семейство, да са без работа, е два пъти по-висока, отколкото за омъжените жени и женените мъже.

Средностатистическият безработен се нуждае от повече време, за да намери работа, в сравнение с пика на безработицата през октомври 2009 година. През август 42% от безработните са били незаети в продължение на над 6 месеца. И средната продължителност на периода, през който са били без работа, е била около 8 месеца – два пъти по-голяма в сравнение с началото на рецесията. И двата показателя са малко по-добри спрямо май и юни, когато достигнаха най-високите си нива, регистрирани някога от Службата за трудова статистика.

Оставането за дълъг период на социални помощи е не просто обезсърчаващо за работниците; те могат да бъдат злепоставени в очите на потенциалните работодатели. Някои икономисти твърдят, че удължаването на периода на отпускането на социални помощи на 99 седмици, както направи Конгресът, изостря проблема, като убива стимула на съкратените работници да приемат по-ниско платена работа. Този аргумент обаче пренебрегва факта колко малко работни места са свободни – по данни на Службата за трудова статистика има петима работници за всяко новооткрито място (статистика, която не включва заетите на непълен работен ден и хората, които искат да работят, но са се отчаяли да търсят работа).

Сегашният подход към безработицата все пак може да бъде подобрен чрез засилване на акцента върху преквалифицирането и предоставянето на финансови стимули при полагане на труд, а не при стоене без работа. Една идея, предложена от икономистите Дийн Бейкър и Кевин Хасет, е да бъдат използвани щатски социални помощи или федерални данъчни кредити, за да бъдат подпомагани хората, чиито трудови часове са били намалени рязко, и за да бъдат насърчени работодателите да понижават разходите чрез отпуски, а не чрез съкращения.

Друг план, представен от техния колега Хауърд Роузън, е социалните помощи за безработните да изпълняват ролята на програма за подпомагане на хората, намерили си отново работа, с цел да бъде компенсирана част от разликата във възнаграждението, когато съкратен човек постъпи на сходна позиция срещу по-ниско заплащане. Както при Бейкър и Хасет, идеята на Роузън е да направи наемането и оставянето на работници по-малко скъпо за работодателите.

Повече работни места са били загубени, отколкото създадени. След като започна рецесията от 2001 година, бяха необходими почти три години, докато броят на откриваните работни места изпревари стабилно този на закриваните. Сега сме в подобна ситуация, но с много по-голямо намаление на откриваните работни места и по-дълбока дупка, от която трябва да излезем. Броят на загубените работни места без селскостопанския сектор надмина броя на разкритите през всички месеци без един от януари 2008 до януари 2010 година. От февруари откриваните работни места в частния сектор са съвсем малко повече от закриваните, но съкращенията в държавния сектор обърнаха баланса през юни, юли и август.

Работодателите имат необходимите ресурси, за да наемат работници – корпоративните печалби се увеличиха значително след края на рецесията и компаниите натрупаха огромни парични резерви, но не и волята да го правят. Консерваторите обвиняват правителството на Обама, че създава несигурност за данъците и регулаторните правила, но по-силна причина за безпокойство за бизнеса е дали потребителите са готови да започнат отново да харчат.

Търсенето на работна ръка е по-голямо благодарение на по-ниско платените длъжности. Значителен брой фактори влияят върху това в кои сектори се откриват свободни позиции. Пренасищането на пазара с непродадени жилища и празни офиси ликвидира работни места в строителството. Забавянето в този сектор изостря проблемите в производството, работните места в което са изнасяни от Съединените щати от три десетилетия. Освен това, технологичните промени увеличиха производителността и ефективността в много индустрии, като намалиха необходимостта от някои типове служители.

National Employment Law Project установи, че три четвърти от разкритите тази година работни места са били в по-ниско платени сфери, макар че на тази категория се пада дял от малко повече от една трета от загубените по време на рецесията работни места. Повечето сектори отчетоха нарастване на работните места между декември 2009 и юли 2010 година. Във всяка от четирите области с най-голямо увеличение – продажбите на дребно, касиерите, приготвянето и продажбата на храна, средният доход е бил под 10 долара на час.

Тазгодишните резултати не са непременно предвестник на онова, което ни чака. По-ниско платените и временните работни места по принцип образуват авангарда на икономическото възстановяване. Необходимо е обаче политиците да не забравят нуждата не просто от по-бърз растеж, но и от по-голям растеж в по-високо платените области. Второто зависи не само от съживяването на строителството и производствения сектор, но, по-общо, от способността на Съединените щати да бъдат конкурентоспособни в световната икономиката. Това е предизвикателство, пред което страната ще се изправя в Деня на труда още много години напред.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.