Каква Турция очакват младите след референдума

Ройтерс

Турското знаме може да се види навсякъде в Истанбул. Снимка: тюркнюз

От забързаните улици на Истанбул до селата от централен Анадол доминиращият въпрос в кампанията за референдума за конституционните поправки в неделя е един, а именно: Каква Турция очаква увеличаващата се бързо млада генерация?

Министър-председателят Таийп Ердоган заявява, че подкрепените от правителството промени на закона, останал от военните след преврата от 1980 г., ще подпомогнат развитието на гражданското общество и ще приближат Турция към европейските норми. Според две трети от турците под 32 годишна възраст, промените ще осигурят демократично бъдеще.

Според светската опозиция реформите са опит на Партията на справедливостта и развитието (ПСР, с ислямистки корени) на Ердоган да постави институции като съда под контрол. От опозицията подозират, че се прави опит за налагане на младите турци на скрит ислямистки дневен ред за теокрация, на която модерна Турция обърна гръб преди 87 години.

Ердоган едва не се разплака, когато по-рано тази година прочете пред парламента писмото на 17-годишен активист, обесен от военния режим през 1980 г., заявявайки че реформите ще осигурят възможност архитектите на този режим да застанат пред граждански съд. Понастоящем повечето турци не помнят преврата, чиято годишнина се пада точно в деня на референдума.

Според доклад на ООН младите в Турция живеят в държавата с най-висок прираст в света, в държава с увеличаващо се влияние на международната сцена, но и в държава, в която те са изправени пред висока безработица, пред ограничения на свободата на вероизповедание и пренебрегване от страна на политиците.

26-годишният Емре Илбирлиги е сред група млади хора, които си почиват от тълпите и жегата в сянката на пристанище за фериботи в района на Бешикташ в Истанбул. Мършавият шофьор на такси наблюдава активистите на „да“ и „не“ кампаниите, смесвайки се с тълпата с примирение. „Аз няма да гласувам. Не съм съгласен и с двете страни. Това е нещо, за което си приказвам с клиентите и те се опитват да ме убедят да гласувам за едната или за другата страна. Това, което наистина искам за Турция, е повече благосъстояние и по-малко корупция. Не виждам как това ще помогне.“ „Тези промени ще са от полза за ПСР, а опозицията не може да направи нищо конструктивно или да предложи някаква алтернатива. Те могат само да се противопоставят“, допълва той.

Проучванията на общественото мнение показват, че обществеността е разделена по въпроса за реформата и резултатите са твърде близки. Младежта в Турция придава на страната динамика и жизненост, които липсват при други европейски развиващи се пазари, където населението намалява. В страната се наляха средства, предизвиквайки икономически бум, който обаче скоро бе прекъснат от рецесията миналата година, докато инвеститорите следят развиващия се местен пазар и големия потенциал на покупателна способност, който представляват младите.

Но младите хора в Турция са изправени пред безработица от 25 процента. Според реализирано през 2008 г. проучване от страна на Програмата за развитие на ООН младите хора в Турция не са в състояние да достигнат пълния си потенциал, тъй като в държавата няма ясно формулирана политика за младежта, както и институции, които да я прилагат.

Според проучването 40 процента от 12,4 милиона души на възраст между 15 и 24 години са „невидими“, нямат нито работа, нито образование, нито избирателни права, като голяма част от тях са жени. „Изглежда, че младите най-малко се интересуват от референдума“, казва социологът Адил Гюр. „Според резултатите от нашите анкети 40 процента от хората, които казват, че няма да гласуват на референдума, са на възраст между 18 и 27 години. Същата възрастова група съставлява 38 процента от хората, които казват, че все още не са решили. Икономиката и новите работни места са тяхната най-голяма грижа“.

Много от младите хора са се изключили от разгорещения идеологически спор между правителството и светски настроената опозиция, тъй като не са убедени, че това ще подобри живота им. Ръководителят на преговорите на страната с Европейския съюз държавният министър Егемен Багъш признава, че е трудно да се достигне до тази група, но има ясна връзка между по-голямата демократичност и по-голямото лично благоденствие.

„Повечето млади хора в Турция са се родили след военния преврат през 1980 г. На тях им е много трудно да разберат, че само преди 30 години в Турция б кошмар и че ако не предприемем необходимите мерки, историята може да се повтори“, казва министърът за Ройтерс. „Младите трябва да разберат, че със свободата идва и просперитетът. Не е съвпадение фактът, че всички демокрации, които са дали на своите граждани индивидуални права, по някакъв начин са просперирали. Ако предприемем тези стъпки към по-нататъшно демократизиране на страната ни, ще станем по-богати и ще създадем повече работни места“, допълва той.

Сред младежта в Турция особен интерес към референдума проявяват жените, които искат да носят забрадки, символ на мюсюлманската вяра, в университета. Въпреки че предложените реформи сами по себе си няма да доведат до промяна в това отношение, те се надяват това действие да е в знак на подкрепа за правителството и да го окуражи отново да позволи носенето на забрадки в университетите. „Аз ще гласувам за първи път и това е много важно за мен. Става въпрос за повече демокрация и за по-добър живот“, казва Зейнеп Айаз, студентка в Истанбул, която сваля забрадката си преди да стигне до сградата на университета.

„Определено между политиците има сериозни противоречия и те трябва да се постараят повече, за да ни осигурят работа. Повечето от приятелките ми ще гласуват с „да“ на референдума и се надяваме тогава да ни позволят да носим забрадки и да учим висше образование.“ 22-годишният Кадер Екши, който иска да стане учител, се надява референдумът да успее и вярва, че Турция няма какво да губи.

„Не разбирам какъв е проблемът на опозицията. В крайна сметка турците няма да позволят на правителството да манипулира или да се възползва от променената конституция.“ „Турция е разделена на два лагера, въпреки че на личностно ниво хората се оправят. Смятам, че промените ще осигурят повече свободи и ще бъдат от полза за всички нас.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.