Фарсът с Формула 1 – Бойко Борисов под светлината на прожекторите

Бойко Борисов и Румен Петков. Снимки: Булфото и БТА

Тежък случай на пожелателно мислене, хитра схема за изнудване, жертва на измама, пълна некомпетентност или нагъл ход за стимулиране на чуждестранни инвестиции – това е въпросът. Обектът на тези спекулации е не друг, а българското правителство.

Независимо каква е причината министерството на икономиката на България да разпространи официално съобщение, че е подписан договор с инвестиционната компания  от Обединените арабски емирства за изграждане на писта за Формула 1 близо до София, няма съмнение, че последвалият фурор дойде като истински шок за инициаторите.

Съществените неточности в съобщението – не на последно място че EABG бе определена като държавна и че в нея участват членове на кралската фамилия – както и дребният факт, че компанията отрича да има такова споразумение, изведоха ден-два по-късно премиера Бойко Борисов в светлините на прожекторите, защото световните медии се опитаха да научат каква е истината.

Изненада за мнозина бе, че премиерът упорито отказа да се извини за евентуални грешки и вместо това започна размяна на обвинения с министрите си, опитвайки да разбере кой пръв е чул думата „шейх“, а никой не обърна внимание на сериозните обвинения в ендемична корупция в администрацията.

Тази упоритост изглежда още по-изненадваща след официалния отговор от EABG, в който компанията подробно описа неточностите и се зарече, че няма да прави бизнес в България и няма да го препоръча на никой от своите партньори. Нещата станаха още по-странни, след като съветник на EABG показа на медиите две заплахи, изпратени му по електронна поща.

В първото писмо са поискани 94 милиона долара, „за да се оправи кашата“, а второто го предупреждава да не стъпва в България. За щастие тези съобщения впоследствие бяха проследени до български зевзеци, живеещи в САЩ. Борисов потърси помощта на ФБР да се справи с шегаджиите, но сякаш той не можа да направи кой
знае какво, за да попречи на потока от негативни реакции.

Правителството на Борисов бе официално оневинено със закъснялото писмо от председателя на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов, който пое цялата отговорност за  „недоразумението“. Дали инвеститорите ще погледнат на нещата по същия начин е друг въпрос.

Според Роджър Лиоф от лондонската компания Едисън инвестмънт рисърч (Edison Investment Research) съобщението на министерството на икономиката е просто гаф, който показва рисковете да „изтичат“ новини в прекалено ранен етап на деликатни преговори.

Според Лиоф подобни неща се случват често навсякъде по света. Развитите икономики или държави като Русия, Бразилия, Индия и Китай могат лесно да се справят с подобна ситуация. Но малките икономики са много по-уязвими от негативни коментари. В крайна сметка Лиоф не смята, че случаят ще има сериозно отражение върху нивото на чуждестранните инвестиции.

Никой няма да се откаже от даден проект в България, ако се докаже, че конкурентните предимства са достатъчни. Но за да се стигне до този извод са необходими няколко години преговори, оценки и анализи. Лиоф изтъква, че политиката въпреки всичко играе роля в бизнеса.

Стабилната политическа среда определено е важен компонент от привлекателността на дадена страна за
инвеститорите. Членството в ЕС създава представа как ще се развива България, но тя трябва да даде гаранции, че е също толкова добър вариант, колкото останалите страни членки.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.