Коранът вече пламна – в Интернет

В компютризирания свят кризите се развиват светкавично

Асошиейтед прес

Мюсюлмани в Кабул горят чучело на пастор Джоунс и американското знаме. Снимка: АП/БТА

„Повелявай приличието и страни от невежите“, съветва една книга. „Да бъде към всички кротък,… търпелив“, заръчва друга. Да можеха авторите на Корана и Библията да влязат в Туитър. На света винаги е имало чудати и смахнати хора, привърженици на нетърпимостта и религиозни фанатици. Но само в това компютризирано поколение оскърбителните словесни изблици срещу вярванията на другите се разпространяват светкавично по цялото земно кълбо, предизвиквайки светкавични кризи.

Със заплахата си да изгори екземпляри от Корана в деня на годишнината от терористичните нападения на 11 септември най-известният от неизвестните проповедници във Флорида съумя да въвлече имами и папата, телевизионни евангелисти и президенти, американски губернатори и генерали, дори Анджелина Джоли в електронна буря от осъждания, призиви и предупреждения. Ватикана осъди тази „възмутителна и опасна постъпка“. Барак Обама я нарече „златна възможност за набиране на членове на Ал Каида“. Интерпол предупреди правителствата да бъдат нащрек за терористични нападения. Британският външен министър я определи като „крайно провокативна“.

Най-тревожната реакция дойде от ислямския свят. Стотици гневни демонстранти протестираха в Афганистан и Пакистан против планираната атака срещу книгата, която мюсюлманите приемат за божие слово. Мюсюлмански правителства призоваха Вашингтон да предотврати този акт. После дойде ред на иранските коментатори, които обвиниха Израел за всичко това.

Фурорът, който предизвика планът на преподобния Тери Джоунс, беше просто поредната битка от „сблъсъка на цивилизациите“ в интернет епохата, като се започне от смъртната присъда, произнесена в издадена от Иран „фетва“ срещу Салман Рушди през 1989 г., и се стигне до днешното възмущение на Запада от решението на Иран да осъди на смърт чрез пребиване с камъни жена, призната за виновна в прелюбодеяние.

Най-взривоопасна беше обстановката през 2006 г., когато датски карикатурист изобрази пророка Мохамед с чалма с формата на бомба. Тази „рисунка, видяна по целия свят“, изкара по улиците в ислямските страни демонстранти, които нападнаха датските посолства.

Все по-глобализираните средства за масово осведомяване, в съчетание с неограничаваните от нищо свята на изобилстващи с дезинформация, невежество и нападки блогове, съобщения в Туитър, имейли, снимки във Фликър и видеозаписи в ЮТюб, подхранват гнева, който сега може да се разпали за една нощ, разпространявайки се през океани и часови пояси.

Някои се опитват да не дават материал за разпалване на огньовете на фанатиците. В печатното си издание в четвъртък в. „Ню Йорк таймс“ бегло спомена планираното изгаряне на екземпляри от Корана в Гейнсвил. Асошиейтед прес също даваше малко информация за заплахата на Джоунс, докато генерал Дейвид Петреъс не предупреди във вторник, че подобен провокационен акт би могъл да застраши войските на САЩ в Афганистан и Ирак.

Но „Ню Йорк таймс“, АП и други доказани медийни организации вече не определят дневния ред на новините така, както беше преди епохата на интернет. Страстите сега се разпалиха от страница във Фейсбук, озаглавена „Ден за изгаране на Корана“, която в средата на юли привлече вниманието на вярващите в Египет, и от имейли, изпратени по целия свят от възмутени американски мюсюлмани. Към 12 август Висшият съвет на университета „Ал Азхар“ в Кайро, световен център на ислямското учение, направи изявление, в което обвини християнската общност на Джоунс Dove World Outreach Center в „разпалване на омраза и дискриминация“. Преди седмица предупреждаваше за „опасни последици“.

Вчера вече историята беше излязла извън контрол: при написване на думите „Гейнсвил“ и „Коран“ в търсачката на Гугъл излизаха над 1 милион отпратки, 43 000 снимки и повече от 500 видеоклипа. Полемиката показа, че колкото по-прости са нещата, толкова по-голям е техният ефект. Спорът за планирания ислямски център близо до кота нула в Ню Йорк, нюансиран и наситен с много противоречиви емоции, почти не привлече вниманието в Близкия изток. Но изгаряне на нечия свещена книга се разбира от всички.

Пролича освен това, че в нашия компютризиран свят една криза може да се развие не за милисекунди, а за наносекунди. Казват, че преди век Марк Твен констатирал, че една лъжа може да обиколи половината свят, преди истината дори да си е нахлузила обувките. Разбира се, той е говорил в преносен смисъл. Днес, в свят на религиозни напрежения, тероризъм, атомни бомби и мигновени кризи, това е така в буквалния смисъл на думата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.