Що за луди вярват, че на 11 септември американците сами са си съборили кулите?

На 11 септември терористи от Ал Кайда събориха в самоубийствен атентат двата небостъргача на Световния търговски център и оттогава досега не спират конспиративните теории, че това „са си го организирали” сами американците.

Лансират се невероятни хипотези – единият самолет, ударил небостъргача, бил без прозорци, тоест – не е пътнически, а някакъв военен. Пентагонът пък бил ударен от ракета, а не от самолет. Всички евреи от Световния търговски център били предупредени и не отишли на работа в този ден. И т. н.

Откъде извират тези конспиративни теории? Какъв е този неутолим стремеж да се доказва невъзможното? По подобен начин има теории, че Армстронг не е стъпвал на Луната, а всичко е нагласено в студио.

Атентатите в Щатите са съвсем ясни, станали пред очите на всички. Атентаторите бяха разкрити поименно. В ислямистките среди ги почитат като светци. Разбра се кой им е плащал да завършат курсове за летци, намериха записите на камерите по летищата с всеки един от тях.

Отвлечени бяха 4 самолета, знаят се имената на загиналите пътници. Атентаторите оставиха писма послания. Ал Кайда застана зад тези „светци, воини на исляма“. Осама заплаши САЩ, че ще продължат с атентатите.

И на това отгоре да твърдиш, че американците сами са си организирали атентата, е меко казано налудничаво. Очевидно някакъв процент от хората не виждат и не чуват, а вярват само на конспирации. В основата на тези конспиративни теории е омразата към САЩ. Това е обединяващ белег.

Когато кулите се сринаха, по улиците в Палестина излязоха радостни тълпи, деца подскачаха заедно с родителите си. Сякаш се е случило нещо прекрасно – врагът САЩ е ударен.

Какво съзнание трябва да имаш, за да се радваш на този атентат? Какво трябва да ти е в главата, за да твърдиш, че американците сами са си взривили небостъргачите и Пентагона?

Живеем в луд свят, пълен с наивници и конспиратори, готови да обяснят и наводненията със заговор на световното еврейство. Според различни изследвания тук и там в развитите страни, между 5 и 10% от хората вярват в такива теории на конспирацията. В България и по-слабо развитите страни май процентът е по-голям.
Но хората с конспиративно мислене са и по-активни и с шумотевицата която създават, оставят впечатление, че много повече хора вярват в подобни налудничави теории.

(Коментарът е от e-vestnik преди година, препечатваме го с някои допълнения, поради непреходното му значение)

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.