Мики Маус зове за смърт по палестинската телевизия

Палестинският Мики Маус, наречен Фарфур, проповядва джихад и настоява децата да се включат в интифадата с автомати Калашников. Снимка от телевизионния екран

Военни от Хамас използват Мики Маус, един от най-обичаните герои на Дисни, за да пропагандират омраза срещу Израел сред палестинските деца. Всеки петък в специално шоу по телевизия Ал Акса (собственост на Хамас и излъчвана на палестинските територии) копие на Мики Маус говори за това как ”поставяме основите на ново световно господство под ислямско ръководство”. Палестинският мишок се казва Фарфур (в превод – пеперуда), но е копие на любимия на милиони деца анимационен герой. Без свян той проповядва джихад.

Шоуто “Пионерите на утрешния ден” се води от малката Сараа, която е с покрита с кърпа глава. Тя обявява телефонните линии за открити. Малки деца звънят в студиото, за да разговарят с Фарфур. Но вместо за обичайни за тях теми, мишокът ги разпитва за свещената война срещу Израел и срещу САЩ. Всеки петък Фарфур цвърчи: “Ще върнем ислямското общество към някогашното му величие, ще освободим Йерусалим, по волята на Бог. Ще освободим Ирак, по волята на Бог. Ще освободим всички мюсюлмански страни, окупирани от убийци. Ще се противопоставим на ционистката окупация.” В последното шоу мишокът пее песен, в която призовава децата за интифада с автомати Калашников.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/lZEGsnWZKh8″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

В отговор на въпросите на Фарфур в друг епизод 10-годишно дете тананикаше: “О, Йерусалим, ние идваме. О, Йерусалим, време е за смърт. О, Йерусалим, никога няма да се предадем на врага, и той никога няма да ни унижи. Обичаната Палестина ни направи такива, каквито сме. И ни научи да бъдем воини на Бог”.
Тя също допринася за индоктринирането на младите зрители. В един епизод водещата каза: “Напомням ви, че Ал Акса и затворниците са наша отговорност, и в деня на възкресението си Алах ще ни попита какво сме направили за тях.”
[swf] data=“http://www.youtube.com/v/5G_YjKRDNVE“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Много от посланията на Фарфур едва ли са разбираеми за децата. Преди няколко седмици мишокът викаше: “Ще победим, Буш! Ще победим, Кондолиза! Ще победим, Олмерт! Ще победим, Шарон” След като споменава бившия министър-председател на Израел, който е в кома от повече от година, мишокът продължава: “А, Шарон е мъртъв.”
Израел реагира остро на предаването с Мики Маус. Организацията Palestinian Media Watch, която наблюдава палестинските медии, съобщи, че двойникът на Мики Маус използва всяка възможност да промива мозъците на младите зрители като им говори за господството на исляма и поддържа интифадата, която е палестинският синоним за терор. Дейвид Бейкър, представител на канцеларията на министър-председателя на Израел Ехуд Олмерт, заяви: “Няма нищо забавно в това, да насърчаваш младите поколения палестинци да мразят израелците”. Говорителят на министъра на външните работи Марк Регев нарече програмата “възмутителна” и обвини палестинците, че не са изпълнили своя ангажимент да спрат подстрекаването на омраза към Израел. “Децата мислят, че да убиваш евреи е хубаво нещо”, каза той. “Децата се учат да мразят евреите и да мразят неверниците.”
Йехия Муса, лидер на Хамас за ивицата Газа, отрече да насъскват децата срещу евреите. “Ние нямаме проблем с евреите,” каза той. “Имаме проблем с окупацията и с окупаторите”.
Замир Закоут, член на базираната в Газа Програма за обществено психическо здраве, заяви: “Ако палестинците живееха в мир, децата нямаше да се учат на насилие.”
Базем Абу Сумайа, ръководител на Palestinian Broadcasting Corp, собственост на противниците на Хамас нарече програмата “неуместна”. “Не мисля, че е професионално, нито пък благородно, да се използват децата в подобни жестоки политически програми”.
Потърсена за коментар, 73-годишната Даяна Дисни Милър, единствената жива дъщеря на създателят на Мики Маус – Уолт Дисни, нарече Хамас “истинско зло”. Тя осъди превръщането на Мики Маус в пропагандно средство. Милър каза, че е отвратена как имитацията на един от най-обичаните анимационни герои се използва, за да насърчава палестинските деца да се бият с оръжия срещу САЩ и срещу Израел. “Разбира се, че ми е мъчно за Мики,” заяви тя. “Но на негово място можеше да е и Барни. Не става дума за това. Промиването на мозъците на децата по този начин е жестоко. Светът обича децата, а това надхвърля представите за човечност.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.