Опера в парка на Военната академия

Диана Василева в ролята на Лакме. Снимка: Софийска опера

На откритата сцена в парка на Военната академия „Г. С. Раковски” в три поредни вечери – 10, 11 и 12 септември – Софийската опера представя операта „Лакме” от Лео Делиб. Това е и първото подобно културно събитие в градината на Военна академия, която от това лято е отворена за софиянци.

„Лакме“ е най-ценното произведение на Лео Делиб. Екзотиката на Изтока винаги е привличала оперните композитори (Моцарт — „Отвличане от сарая“), но това е най-характерно за френските композитори (Бизе — „Ловци на бисери“ и „Джамиле“, Сен Санс — „Самсон и Далила“) и др. На това увлечение се дължи и създаването на „Лакме“ — най-ценното произведение на Делиб. Композиторът е привлечен от идеята за опера по романа „Сватбата на Лоти“ от писателя Пиер Лоти. Либретистите Едмон Гондине и Филип Жиле написват текста, като използуват много свободно материала на първоизточника. Борбите за освобождение на индусите са показани в операта повече на фанатично-религиозна, отколкото на патриотична основа. В сюжета е вложена личната драма на двамата герои. За първи път „Лакме“ е изпълнена на 11 април 1883 г. в Париж. Постановката има огромен успех. Операта веднага преминава границите на Франция и влиза в репертоарите на много чужди оперни театри. Оттогава, насам „Лакме“ се играе често, а някои от ариите и ансамблите звучат постоянно на концертните подиуми. Първото представление на „Лакме“ у нас е през 1926 г. на сцената на Софийската народна опера, в постановка на диригента Ю. Померанцев и режисьора Хр. Попов.

Сцена от операта „Лакме“ в парка на Военната академия в София. Снимка: Софийска опера

Постановките започват от 20.00 ч. в парк Военна академия на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 82. Билети – на касата на Операта, ул. „Врабча” № 1, тел: 02/987 13 66.
Действащи лица и изпълнители в спектакъла в парка на Военната академия

ЛАКМЕ
Опера от Лео Делиб

НИЛАКАНТА    Бисер Георгиев

Станислава Иванова в ролата на Лакме. Снимка: Софийска опера

ЛАКМЕ    Диана Василева
Станислава Иванова /за първи път/
МАЛИКА    Диана Генова
АДЖИ    Мирослав Андреев,
Пламен Папазиков
ДЖЕРАЛД    Александру Бадеа
Георги Султанов
ФРЕДЕРИК    Александър Крунев
ЕЛЕН    Елена Стоянова
РОУЗ    Силвана Пръвчева
МИСИС БЕНТСЪН Румяна Петрова
Соло балет               Дарина Бедева

ДИРИГЕНТ    Григор Паликаров
РЕЖИСЬОР    Пламен Карталов
Сценография    Миодраг Табачки
Художник на костюмите    Ангелина Атладжич
Художествено осветление    Бекафиго Сачио
Хореография    Мая Шопова
Диригент на хора    Виолета Димитрова
Отговорен асистент-режисьор Ясна Жарич
Асистент-режисьор    Юлия Кръстева
Помощник – режисьори    Вера Белева, Росица Костова
Концертмайстор    Теодора Христова
Оркестър, хор и балет на Софийска опера
Технически служби и ателиета на операта

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.