Референдумът в Турция – зелена светлина за нова конституция

в. Хюриет дейли нюз

Снимка: Юръп юнайтед

С постигнатия достатъчно висок вот „за“ на референдума за конституционните промени в неделя управляващата партия в Турция сега изглежда, че има по-силни позиции както за съставяне на изцяло нова конституция, така и в подготовката за парламентарните избори през 2011 г. Мнозинството на вота „за“ на референдума дава предимство на управляващата Партия на справедливостта и развитието в надпреварата за парламентарните избори следващата година с мащабна предизборна кампания, която се очертава да бъде базирана върху идеята за „гражданска конституция“.

Един първоначален анализ може да посочи придвижване на лидера на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган към възможен президентски пост през 2012 г. Както се очакваше ПСР получи голяма подкрепа от Източен и Югоизточен Анадол, Черноморския район, Анадола като цяло, както и от Истанбул и Анкара. Победата на референдума в неделя отрази моделите за гласуване на парламентарните избори през 2007 г. и на местните избори през 2009 г., тъй като Партията на справедливостта и развитието имаше успех в тези райони и тогава.

Народнорепубликанската партия (НРП) с подкрепата на други опозиционни партии успя да постигне вот „не“ извън Мерсин, Анталия, Измир, Одрин и други окръзи по егейското и черноморското крайбрежие. Не беше изненада, че родният град на лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу – Тунджели, гласува с „не“. От друга страна над 90 процента от гласоподавателите, участвали в референдума в Диарбекир, Хаккяри и Шърнак, гласуваха с „да“, както се очакваше, като се има предвид силният натиск от страна на Партията за мир и демокрация за бойкот на референдума.

В общи линии обаче на референдума се очерта политически портрет на противопоставяне на секуларизъм срещу консерватизъм. С полученото „да“ от почти всеки район в Турция е очевидно, че една консервативна електорална база продължава да крепи Партията на справедливостта и развитието. Същевременно Кълъчдароглу успя да получи гласове от някои общини в Истанбул.

Първоначалните резултати показаха 3-5 процентно разширение на подкрепата за НРП в национален мащаб. Установената по времето на бившия партиен лидер Дениз Байкал подкрепа за партията, съсредоточена в крайбрежните райони, се наблюдава и при Кълъчдароглу, а гласовете „не“ не бяха отчетливи в Централен Анадол и бяха почти несъществуващи в Югоизточен Анадол въпреки помощта от Партията на националистическото действие.

Резултатите бяха особено интересни за Партията на националистическото действие, която отбеляза спад в гласове. Партията на националистическото действие получи 20 процента от гласовете на парламентарните избори в източния окръг Ерзурум, но окръгът дори не се доближи до вот „не“ на референдума. Показателни бяха също високите проценти на положителен вот в Централен Анадол, известен като националистически ориентиран в широка степен. Все пак консервативните поддръжници на Партията на националистическото действие в района изглежда са се вслушали в призива на Ердоган за подкрепа на конституционните промени.

Резултатът от референдума е важен от гледна точка на кюрдския въпрос и политически теми, свързани с него. Бойкотът от Партията за мир и демокрация в кюрдските райони като Диарбекир, Хаккяри и други окръзи, се оказа успешен, а 90-процентният вот „за“ потвърди безспорното преобладаващо влияние на Партията на справедливостта и развитието и на Партията за мир и демокрация в района.

Изглежда населението не се е вслушало в острите критики на опозицията към политиката на правителството по кюрдския въпрос. В известен смисъл резултатът може да се интерпретира като подкрепа за политиката на ПСР във връзка с кюрдския въпрос. Като резултат може да се предполага, че опозицията и по-специално Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие, трябва да преразгледат политиката си по кюрдския въпрос, докато ефективността на бойкота ще подсили позициите на Партията за мир и демокрация. Може да се каже също, че Партията за мир и демокрация може сега да се чувства по-силна в предложението си за „демократична автономия“ в кюрдските райони.

През юни 2011 г. по всяка вероятност ще има парламентарни избори в Турция, което означава, че доминиращата тема в страната дотогава ще бъде предизборна кампания, направлявана от разговор за „нова гражданска конституция“. Партията на справедливостта и развитието най-вероятно ще базира кампанията си върху този въпрос, докато централната точка в предстоящия дебат ще бъде терминът „президентска система“, въведен наскоро от Ердоган.

Резултатите от референдума може да станат източник за спорове вътре в политическите партии. Макар резултатите да не са основание за отстраняване на политически лидери, те със сигурност ще породят сериозни спорове. Като последица от резултатите може да се очаква, че бившият лидер на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал и неговите съратници може да оспорват сегашната структура на Народнорепубликанската партия.

Лидерството на Кълъчдароглу може да не се оспорва, но опозицията може да започне проучване с намерение за промяна на съвета на партията. Могат да се породят дебати, ако консервативното крило в Партията на националистическото действие бъде привлечено от Партията на справедливостта и развитието.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.