Папата във Великобритания – осеяно с капани историческо посещение

Франс прес

Папа Бенедикт Шестнайсети. Снимка: официален сайт

Път, осеян с капани чака Бенедикт Шестнайсети при историческото му посещение във Великобритания от четвъртък до неделя. Освен с педофилските скандали папата ще се сблъска и с протести срещу позициите му, считани за ретроградни и с напрежения с англиканската църква.

За тази първа държавна визита на папа във Великобритания той ще бъде посрещнат с цялата британска тържественост. Кралица Елизабет Втора ще го приеме в шотландския си замък в Холируудхаус. Бенедикт Шестнайсети ще се срещне и с премиера Дейвид Камерън. В програмата му са предвидени също големи публични срещи, на които са поканени гости като певицата-феномен Сюзън Бойл или свещеническото трио „Дъ Прийстс“.

Сред доминиращите теми на посещението ще е „педофилията, тъй като папата ще се срещне с някои от жертвите“, каза специалистът по Ватикана от италианския в. „Джорнале“ Андреа Торниели. Очаква се Бенедикт Шестнайсети да се срещне в Лондон с десет жертви на педофилия, всичките британски граждани. Ватиканът не е потвърдил тази информация. Папата вече се е срещал с жертви на свещеническа педофилия при посещенията си в Австралия и САЩ през 2008 г. и в Малта през април т.г.

Ватиканът се сблъска с тежка криза за католическата църква – най-тежката за последните около 40 години – след като през ноември в Ирландия бе публикуван доклад за прояви на сексуален тормоз, извършени от свещеници над стотици деца в продължение на десетилетия и прикривани от църковната йерархия. Впоследствие редица подобни случаи бяха разкрити в още няколко европейски страни и в САЩ. Папата е обвинен, че не е реагирал достатъчно твърдо и ще се сблъска с протестни демонстрации, в които ще участват и критици на неговото противопоставяне на противозачатъчните средства, абортите, издигането на жени в свещенически ранг и правото на еднополови двойки да осиновяват деца.

В основното шествие, планирано за събота в Лондон, се очаква да участват около 2000 души – сравнително скромно число, което отчасти се обяснява със слабия интерес към тази папска визита, въпреки че тя е първата след тази на Йоан-Павел Втори през 1982 г. Посещението му тогава бе само в качеството му на духовен водач, а не на държавен глава и бе първото откакто крал Хенри Осми скъса отношенията с Рим през 1534 г. и учреди англиканската църква.

Според допитване 79 процента от британците са безразлични към посещението на папа Бенедикт Шестнайсети. Този резултат се обяснява и с малкия брой католици в страната – 5,2 милиона души, или 8,87 процента от населението. Затова пък цената на визитата му поражда силни критики – 77 процента от британците считат, че данъкоплатецът не би трябвало да я финансира. Правителството вече е заделило между 12 и 14,5 милиона евро за тази цел. Освен това исканата от вярващите такса за присъствие на публичните прояви на папата (от 6 до 30 евро) породи множество медийни коментари.

Затова Бенедикт Шестнайсети ще бъде предпазлив по време на посещението си, организирано по повод обявяването за блажен на кардинал Джон Нюман (1801-1890 г.) – член на англиканската църква, приел католицизма. Общо 65 000 души са очаквани на месата по обявяването му за блажен в неделя в Бирмингам.

Папата ще трябва особено да внимава при отношенията си с англиканите – миналата година публикуването на текст, който улеснява завръщането в католическата църква на англикани – особено традиционалистите сред тях, които са против издигането в свещенически сан на жени и хомосексуалисти – предизвика скърцане на зъби. „Част от англиканския свят смята това за нещо като анексиране от страна на католическата църква“, отбелязва Марко Полити, коментатор за италианския в. „Фато куотидиано“.

Друга възможна причина за търкания е, че „папата няма да пропусне да осъди неща, които смята за отклонения, например осиновяването на деца от еднополови двойки“, казва Андреа Торниели. Тези възможни подводни камъни не изглежда да са охладили ентусиазма на Бенедикт Шестнайсети, който заяви, че с нетърпение очаква пътуването си във Великобритания.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.