Ще каже ли Швеция сбогом на левицата

Асошиейтед прес

Шведската политика обикновено приличаше на дългогодишен брак с кратки периоди на изневяра. След краткотрайни флиртове с десноцентристки коалиции избирателите винаги се връщаха към отдавна управляващите социалдемократи, пазители на модела на социалната държава с високи данъци в северната страна. Изглежда, че любовната история може би отива към края си с наближаването на парламентарните избори в Швеция на 19 септември.

Последните социологически проучвания сочат, че 45-годишният Фредрик Рейнфелд може да се възползва от силното съживяване на шведската икономика след световната криза и да постигне това, което нито един десноцентристки лидер не е правил досега: да спечели преизбиране, след като изкара един пълен мандат.

Междувременно социалдемократите не се радват на обичайното си възстановяване след спечелването на 35 процента от гласовете на миналите избори преди четири години – най-лошият им резултат, откакто през 1919 г. беше въведено всеобщото избирателно право. Само офанзива в последния момент може да предотврати дори по-слаб резултат следващата неделя, а социалдемократите за първи път трябва да се съюзят с природозащитници и бивши комунисти в червено-зелена коалиция, за да имат някакъв шанс да си върнат властта.

„Мисля, че сме показали и сме спечелили доверието на шведския народ, че можем да управляваме“, каза Рейнфелд пред чуждестранни репортери на 7 септември. В негова полза са статистическите данни, които показват, че шведската икономика е една от най-силните в Европа с очакван растеж от над 4 процента за тази година, а бюджетният дефицит за 2010 г. се очертава като най-малкия в 27-членния ЕС. Програмата му за намаляване на данъците в страна, която отдавна е свикнала с някои от най-високите данъци в света, изглежда се харесва на обществеността.

Все пак победата на Рейнфелд не е сигурна. Допитванията показват, че четирипартийната му коалиция води с около пет процентни пункта пред червено-зелената коалиция, оглавявана от лидерката на социалдемократите Мона Салин, но в Швеция обикновено разликата се смалява в последните дни на предизборните кампании.

В периферията на тази борба стои възможността Швеция да се присъедини към разрастващата се група на европейските страни с крайнодясна, антиислямска партия в парламента. Ако Шведските демократи прескочат 4-процентовата бариера – според последните проучвания те са малко над нея – те биха могли да лишат от мнозинство и двете коалиции, което би довело до объркани коалиционни преговори.

Тази политическа реалност е нова за страна, която от 30-те години на 20-и век е свикнала с почти непрекъснато управление на социалдемократите – било с категорично мнозинство или с подкрепата на по-малките партии на левите и зелените. Сред легендарните лидери на социалдемократите са Таге Ерландер, заемал министър-председателския пост в продължение на 23 години след Втората световна война, и Улоф Палме, застрелян в Стокхолм през 1986 г., чието убийство още тъне в мистерия.

„Превръщането на социалдемократите в обикновена политическа партия е голяма историческа промяна. Избирателите дълго време смятаха, че социалдемократите притежават особена способност да управляват страната. Но през последните години това схващане се променя“, каза политическият анализатор Арне Модиг.

Това не означава, че страната с население от 9,4 милиона души се отказва от грижливо пазения социален модел на високи данъци за поддържане на социалната система, грижещата се за хората „от люлка до гроб“, осигурявайки безплатно образование, достъпно здравеопазване, защита на болните и бедните и позволявайки на работещите двойки да си поделят 16-месечен платен отпуск за отглеждане на дете. Щедрата социална система се приема за даденост в скандинавските страни и воденето на кампании срещу нея би било политическо самоубийство.

Рейнфелд настоява, че неговата консервативна Умерена коалиционна партия, която е най-голямата от четирите партии в коалицията, иска да гарантира социалната система, като увеличава броя на хората, които работят и плащат данъци. За тази цел правителството му намалява данъците върху доходите, като същевременно ограничава помощите за болните и безработните. Обезщетенията все още са сравнително високи: останалите без работа могат да получават максимум 80 процента от досегашната си заплата в продължение на 200 дни и 70 процента за следващите 100 дни. През юли нивото на безработицата в Швеция беше 8,5 процента – по-малко от средните за ЕС 9,6 процента.

Намаляването на данъците засяга всички групи хора, получаващи доходи, което помага да се разсее дълго поддържаното схващане, че умерените се грижат само за богатия елит на Швеция. Все пак те не забравиха богатите. Правителството премахна през 2007 г. данъка върху богатството в Швеция.

53-годишната Салин, която е запалена почитателка на Брус Спрингстийн и се надява да стане първата жена министър-председател на Швеция, казва, че превръщането на умерените в партия със социално съзнание е илюзия. „От четири години ние имаме силно обединено, стратегическо правителство, водено от умерените, с много ясна цел: намаляването на данъците да се постави пред продължаването на изграждането на социалната система“, заяви Салин в интервю за Асошиейтед прес. „Ако те управляват още четири години, Швеция, която е известна като социална държава, ще придобие съвсем различен облик“, каза тя.

Швеция запазва някои от най-високите данъци в света. Рейнфелд заяви, че общите данъчни приходи като дял от брутния вътрешен продукт са намалели до малко над 45 процента, докато при предишното социалдемократическо правителство, управлявало 12 години, те са били над 50 процента. За сравнение според статистически данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за 2007 г. съотношението между данъците и БВП в САЩ е било 28,3 процента, а във Великобритания – 36,6 процента.

Вероятно най-очевидната промяна, откакто правителството на Рейнфелд дойде на власт, е, че около 100 000 души са получавали дългосрочни помощи за болест в края на миналата година, докато седем години преди това техният брой е бил почти 300 000. Критици казват, че правителството принуждава болните хора да се върнат на работа, като спира помощите им. Поддръжници твърдят, че мерките карат тези, които злоупотребяват със социалната държава, да се хванат отново на работа.

Коалицията на Рейнфелд е подложена на критики и от видни граждани, почувствали се измамени, след като данъците върху доходите били намалени, а пенсиите – не. И червено-зеленият блок, и коалицията на Рейнфелд обещават, че ще намалят данъците за пенсионерите, ако спечелят изборите. Управлението на предишни десноцентристки правителства – от 1976 до 1982 г. и от 1991 до 1994 г. – беше белязано от вътрешни разногласия и бюджетни дефицити, което според Рейнфелд е наложило върху партията му репутацията на сила, неспособна да управлява.

„Има ли разлика този път? Мисля, че ако се разходите по улиците на Стокхолм и на други места в Швеция, хората ще ви кажат „да“, заяви той. Но 53-годишната имигрантка от Иран Фарназ Героган каза, че би гласувала за социалдемократите, защото „те мислят за всички: за хората, които нямат работа, и за хората, които имат нужда от помощ“. „Не искам Швеция да стане капиталистическа страна. Социалната демокрация е предимство за Швеция. Затова имигрантите идват тук“, каза Героган, която живее в Сткхолм и е безработна от три месеца.

42-годишният банкер Йонас Лундвал заяви, че би подкрепил някоя от десноцентристките партии. „Ние трябва да се погрижим и за тези, които работят, а не да се съсредоточаваме само върху болните и възрастните. В крайна сметка именно тези, които работят, трупат пари за обществото, като плащат данъци“, каза той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.