Първи учебен ден – 90-годишната Леда Милева дари „Зайченцето бяло“ на първолаци

Леда Милева с новата си книга. Снимка: личен архив

Учениците от 51-о СОУ “Елисавета Багряна” в кв.”Хиподрума” на столицата получиха днес за първия си учебен ден книжката “Зайченцето бяло”. Този ценен подарък за тяхната библиотека връчи лично авторката – любимата детска поетеса Леда Милева. Тя участва в откриването на учебната година и пожела на най-малките ученици “На добър час, скъпи първокласници! Днес и пред вас се отварят вратите на българското училище”.

Децата с възторг посрещнаха обръщението на Леда Милева, която въпреки своите 90 години не отказва срещи със своите най-малки почитатели и не се уморява да ги насърчава и напътства. На тези срещи тя с удоволствие раздава автографи и отговаря на всички любознателни читатели. Така беше и днес в училище “Елисавета Багряна”.

Обръщението на Леда Милева към първокласниците

Новата книжка “Зайченцето бяло” е луксозна, с твърди корици и съдържа 55 стихотворения, залъгалки и гатанки. В нея малките читатели ще намерят обичаните си герои  – деца и животни, които преживяват най-разнообразни приключения, винаги с добър и поучителен край. Стиховете се запаметяват лесно, защото са написани с много обич към децата и с голямо поетично майсторство. Книжката е много привлекателна и с пъстрите рисунки на Маглена Константинова, под чиято четка оживяват глигани и крокодили, кукли и птички, музикални инструменти и мечоци.

На 5 февруари т.г. Леда Милева навърши 90 години.  Тя е родена е на 5 февруари 1920 г. в София. Дъщеря е на големия поет Гео Милев. Завършва Американския колеж и институт за детски учителки; следва право в Софийския университет. Заема редица отговорни постове като главен редактор на списания, генерален директор на Българската национална телевизия, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж, председател на Съюза на преводачите в България, депутат във Великото народно събрание.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.