200 години Мексико под куршумите на наркокартелите

Франс прес

Мексико празнува тази седмица два века от независимостта си и сто години от своята революция. И двата юбилея обаче са изцапани от кръвта на жертвите на наркокартелите, които никога не са били толкова много, колкото при управлението на президента Фелипе Калдерон.

Очаква се честванията да са бляскави. За тях е заделен бюджет от 40 милиона долара и в сряда вечерта има церемония по откриването им, която по пищност може да съперничи само с церемониите на Олимпийските игри. Сценографията и режисурата й, между впрочем, са дело на специалисти по такъв тип събития. Над един милион души  в центъра на столицата извикват „Да живее Мексико!“ заедно с президента Калдерон и отдават почит на отец Мигел Идалго, бил камбаните на църквата си през 1810 г., за да призове за въстание срещу Европа.

„Това е бъде най-голямото и най-зрелищното честване, организирано в Мексико за двата века от съществуването му като независима държава“, казва министърът на образованието Алонсо Лухамбио, отговарящ за организацията на тържествата. Въпреки зарята и военният парад с международно участие, в който се включават военни от САЩ, Франция и Испания, блясъкът на тържествата е помрачен от 28 000-те убити през последните четири години във войната на картелите за контрола върху трафика на дрога. Никога тази статистика не е била толкова страшна.

Когато дойде на президентския пост през декември 2006 г., Фелипе Калдерон реши да кръстоса шпаги с трафикантите, като скъса с политиката на ненамеса, възприета от предишните администрации. Но 50-те хиляди военни, изкарани по улиците, за да помогнат на полицията, не са успели все още да се справят с наркокартелите, които дръзко предизвикват властите и тероризират много райони на страната. Подобен е случаят с град Сиудад Хуарес на границата на Мексико с Тексас, където през 2009 г. 2600 души бяха убити при уреждане на сметки между наркокартелите. Тази година жертвите са над 2000. Подобно е положението и в целия мексикански североизток, където през последните месеци едно след друго следваха убийства на кметове, на кандидат за губернатор, на полицаи, експлозии на коли-бомби и масово избиване на 72 незаконни имигранти.

Акапулко, разположен на тихоокеанското крайбрежие, се превърна в мъртъв град заради страховете от заблудени куршуми по време на престрелките между бандите, разказва местен бизнесмен. Две години преди новите президентски избори, на които според мексиканската конституция, Калдерон няма право да се явява, прогнозите са в полза на неговата партия. Калдерон няма да бъде оценяван толкова по способността си да съживи икономиката, която е в криза или в подем, в зависимост от тенденциите в икономиката на САЩ, където Мексико продава 80 процента от износните си стоки, а по резултатите, които постигна във войната срещу наркокартелите. Такова е мнението на редица мексикански и чужди експерти.

„Страхът от насилието, свързано с наркотрафика, очевидно помрачи подготовката за честването на двувековния юбилей“, казва Едгар Адриан Мора, преподавател по история на Америка в Ибероамериканския университет, ръководен от йезуитите. Арестуването съвсем наскоро на Барби, един от най-издирваните мексикански наркотрафиканти, бързо последвано и от ареста на един от неговите най-висши сътрудници и на негов заклет враг, предвещават може би истински напредък в борбата с наркокартелите. Но това не е достатъчно, за да се говори за победа, предупреждават анализатори.

Малко преди двувековния юбилей по кината бе пуснат филм, озаглавен „Адът“, който саркастично представя убийственото насилие на картелите. Филмът пожъна успех и това е показателно за душевните нагласи на голяма част от обществото. „Какво толкова има да празнуваме“, се пита в рекламния клип на филма.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.