Саркози затъва в афери и критики

През 2007 г. сп. „Експрес“ разкри, че публикуваните в сп. „Пари мач“ снимки на спортуващия Саркози са обработени, за да се прикрият „паласките“ на талията му

Най-уважаваният вестник във Франция обвини Никола Саркози, че е наредил на службата за контраразузнаване да шпионира един от репортерите му, пише британският в. „Гардиън“. Президентът на Франция Никола Саркози бе подложен на остри нападки. Разкритикуваха го, че пренебрегвал високите принципи на Френската република – както заради политиката му спрямо имигрантите, така и във връзка с обвиненията в шпионаж, отправени предния ден от в. „Монд“. „Неуправия“, „отклонение от правия път“, „морално падение“… Много гласове се издигнаха във вторник – от левицата и до крайната десница, правейки разкрития за „нова държавна афера“ след атаките в най-авторитетния всекидневник на Франция.

Цитирайки закон, приет при управлението на Саркози, „Монд“ обяви, че завежда дело за нарушаване на поверителност на журналистически източник по случай, свързан с един от най-смущаващите скандали за правителството. Вестникът твърди, че френското контраразузнаване е нарушило закона, като е започнало разследване на източника на изтекла информация във връзка с твърдения за укриване на доходи и незаконно партийно финансиране от собственичката на козметичната фирма „Л’Ореал“ Лилиан Бетанкур. „Законът е напълно ясен – „Поверителността на източниците на журналисти е защитена при упражняването на мисията им да информират обществеността“ „, пише „Монд“ в редакционна статия.

Може ли държавен глава да използва разузнавателните служби за разследване на случай, който наистина е деликатен, но засяга повече интересите на партията му, отколкото тези на държавата? Този въпрос се задава с жалбата, внесена от „Монд“ срещу неизвестен извършител за нарушаване на тайната на източника на информация, пише френският вестник. Изданието подчертава, че „държавните служби действително са разследвали източниците на „Монд“в аферата Бетанкур, както самите те потвърдиха на 11 и 13 септември“.

„Монд“ припомня изказване на Саркози от 8 януари 2008 г. в Елисейския дворец – „Никой уважаващ се журналист не разкрива източниците си. Всеки трябва да разбере и да приеме това“. Изглежда аферата Вьорт-Бетанкур е променила мнението му, коментира вестникът, имайки предвид намесването на министъра на труда Ерик Вьорт – бивш ковчежник на управляващата партия и на предизборната президентска кампания на Саркози – в скандала за конфликт на интереси и незаконно партийно и предизборно финансиране на френската десница.

„Монд“ подчертава, че на 4 януари т.г. е прието законово изменение по инициатива на самия Саркози за изясняване на отношенията между медиите и властта. В него се казва: „Не може да се нанася пряко или косвено посегателство на тайната на източниците, освен ако това е оправдано от националния интерес“. В тази афера случаят не е такъв, освен ако приемем, че националният интерес е нарушен от факта, че един министър (Ерик Вьорт) е дестабилизиран от медийни разкрития, коментира „Монд“.

Британският в. „Дейли телеграф“ отбелязва, че значението на медиите като балансьор на властта е още по-важно в този конкретен случай, тъй като аферата Бетанкур се разследва от офиса на генералния прокурор – който се отчита пред правосъдния министър – а не от независим съдия-следовател. Десният френски вестник „Фигаро“ озаглавява статията си по темата „Обвиненията на „Монд“ – Социалистическата партия говори за „Вьортгейт“ – по аналогия със скандала „Уотъргейт“ в САЩ, в който бяха подслушвани партийни съперници и президентът Никсън бе принуден да подаде оставка след като това се разкри.

Френският кабинет вече губи устойчивост след серия от скандали и в очакване на есенни правителствени рокади, така че офисът на президента се опита да потуши в зародиш новия пожар и още в понеделник категорично отхвърли обвиненията на „Монд“. Големият всекидневник твърди, че изпълнителната власт е поръчала да бъде следен един от журналистите му, за да установи самоличността на негов информатор, дал сведения за обезпокоителната афера Вьорт-Бетанкур, и ще заведе дело за нарушаване на поверителност на журналистически източник.

Скандалът Вьорт-Бетанкур, в който е замесен министърът на труда Ерик Вьорт, представлява твърде сложна афера, включваща много съставни части – по-специално подозрения в конфликт на интереси, незаконно финансиране на политически сили и търговия с влияние. Реагирала вече остро веднага след нападките в „Монд“, във вторник левицата поднови своите атаки. „В държавната върхушка нещата вече не са наред“, заяви бившият лидер на социалистическата партия Франсоа Оланд и призова за независимо съдебно разследване, което да хвърли светлина върху случая.

„Не сме виждали досега подобно отклонение от правия път“ в политиката, подкрепи го и бившата кандидатка на социалистите в президентските избори Сеголен Роаял. Бившият премиер Доминик дьо Вилпен, заклет враг на Никола Саркози в редовете на десницата, на свой ред заклейми „неуправията“ в изпълнителната власт. Според него са нарушени три принципа: „безпристрастността на държавата“, „тайната на следствието“ и „поверителността на източниците“. Лидерът на президентската партия Съюз за народно движение – Ксавие Бертран, повтори опроверженията на Елисейския дворец и укори „Монд“, че хвърля „обвинения без никакви доказателства“.

Всекидневникът обаче упорства и помества в своя брой от сряда статия, озаглавена „Как Елисейският дворец търси начин да се защити“. След като полицията призна, че води разследване за шпионаж въз основа на данни, изтекли в печата, вестникът поддържа своите обвинения. „Не е първица за Елисейския дворец да използва разузнаванията и службите за контрашпионаж за политически или лични цели“, изтъква изданието, като припомня разпоредено тази пролет разследване във връзка със слух за съпружеския живот на Никола Саркози. „Изпълнителната власт разчита, че нещата ще затънат в процедурни неразбории“, заявява вестникът и потвърждава, че „в близките дни“ ще подаде иск.

Междувременно не спират гневните критики срещу президента заради обявения през лятото завой в политиката по сигурността. Промените предвиждат ускорено разтурване на нелегалните ромски лагери и лишаване от гражданство на престъпниците, натурализирани във Франция преди по-малко от десет години. В петиция под наслов „Не посягай на моята нация“, публикувана във вторник от левия всекидневник „Либерасион“ и подписана от мнозина творци, интелектуалци и политици, бе разкритикувано „неприемливото посегателство върху основополагащите принципи на нацията“ и най-вече равенството на гражданите пред закона.

Европейският парламент вече бе настоял Франция да спре експулсиранията на роми, когато във вторник Европейската комисия заплаши Париж с наказателна процедура, за това не зачита законодателството на ЕС. Рейтингът на Никола Саркози, атакуван по много линии по-малко от две години преди следващите президентски избори през 2012 г., е стигнал според анкетите най-ниската си точка. Проучванията му предричат безмилостно поражение от левицата, а според допитване на социологическия център Се Ес А като негов сериозен конкурент отдясно се очертава Доминик дьо Вилпен.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.