Агент Зорге ръководи Агенция по лозата и виното. ГЕРБ твори вицове

Красимир Коев, който от септември миналата година ръководи Изпълнителната агенция по лозата и виното, се оказа агент Зорге. Това установи Комисията по досиетата.

В историята на световния шпионаж резидентът на СССР в Япония Рихард Зорге заема едно от челните места.

Изключително образован, интелигентен, с вид на киноартист, той предупреждава Сталин, че Германия ще нападне СССР и му дава датата и часа. Тъпакът Сталин не вярва в това, Зорге е нарочен за изменник и… много кръв се пролива след нападението. Зорге е дискредитиран, японците го разкриват и обесват.

Българският Зорге – Красимир Коев – на вид и образование съперничи на оригинала. С назначението му през август за шеф на Агенцията по лозата и виното ГЕРБ сътвори виц. Разбира се, съдбата на българския Зорге не е толкова трагична като на оригиналния. Няма опасност да бъде обесен, нито дори уволнен, че е бил агент на ДС. И както подобава на човек от винарския бранш добре е зачервил гребена.

Лозаро-винарският Зорге е вербуван  през (!) декември 1989 г., малко след като е навършил 18 години. Това иде да покаже, че и след падането на Тодор Живков и бързите демократични промени, ДС не спи и вербува агенти да се бори с… какво друго освен демокрацията? И, освен че ДС не спи, оказва се, че има будни граждани от ямболско като Коев, които са готови да се прекръстят на Зорге и да водят борбата на тихия фронт в тила на врага.

Коев е сътрудничил на Софийско градско управление на МВР по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви, разкриват документите, отворени от Комисията по досиетата. През 1990 г., когато БКП предприема чистка на досиетата, материалите за агент Зорге са унищожени с протокол. Тоест, не може да прочетем храбрите донесения на българския Зорге. Но остават достатъчно доказателства за неговата принадлежност към ДС.

Агент Зорге е назначен за шеф на агенцията със заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Не е ясно как и откъде се издигнал в редиците на ГЕРБ, но очевидно тази партия се гордее с агентите си, защото Коев не е първият случай.

Любопитно е как са уреждани на такива здрави кадри като Зорге специализации в САЩ и Великобритания – в сивито му пише, че е специализирал в Държавния департамент на САЩ и в Лондон, Великобритания.

Майната му. Вече на никого не му пука за ДС, но документите от историята имат и смешна страна.
Зорге, наздраве, налей вино, да почерпиш!

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.