Тайният живот на хитрушата Карла Бруни

Асошиейтед прес

Биографията на Карла Бруни

Бракът на френския президент Никола Саркози с родената в Италия богата наследница и бивша манекенка Карла Бруни, която отдавна е смятана за една от най-желаните жени на света, беше възхваляван като сполучлив ход на френския лидер. Но авторката на неавторизирана биографична книга за Бруни „Карла: таен живот“, разказваща за превръщането й от, както се твърди, жена хищник в очевидно кротка, обикновена съпруга, лансира идеята, че Карла Бруни-Саркози се превръща в нещо като политически пасив за своя съпруг.

Бесма Лахури казва, че предполагаемото съперничество между Бруни-Саркози и Мишел Обама е обтегнало отношенията между президентските двойки на Франция и САЩ, а образът й на далечно, богато изящество я държи на разстояние от френския народ.

Във време, когато популярността на консервативния президент пада, а срещу него се отправят критики заради вдигането на пенсионната възраст и суровите мерки срещу източноевропейските цигани имигранти, една по-достъпна първа дама може да смекчи образа му, каза тя. „Французите не познават своята първа дама и нейните тревоги им изглеждат доста далеч от техните“, заяви Лахури в интервю за Асошиейтед прес във вторник, ден преди дългоочакваното издаване на книгата.

Напоследък всичко, което виждат французите от Бруни-Саркози, са кадри с английската кралица и други важни особи, на които тя изглежда съвършено в костюм с пола на „Кристиан Диор“, идеално съчетан с шапка, обувки и чантичка.

Едно време Бруни-Саркози беше смятана за пример за дете на „хайверната левица“ на заможните френски прогресисти, но след като през 2008 г. се омъжи за известния с безкомпромисните си изказвания Саркози, тя „обърна гръб на политическите си убеждения“, каза Лахури. „Изведнъж предишната Карла Бруни, която беше свободна и говореше открито, вече я няма . . .  а тя дори не подкрепя съпруга си. Нито някога сме я чували публично да застава в негова защита“, заяви тя.

Лахури добави, че първоначално любопитството й било събудено тъкмо от този контраст между говорещата открито топманекенка, която изглежда се наслаждаваше на блясъка на фотографските светкавици, докато изживяваше поредица любовни авантюри с богати и известни мъже под светлината на прожекторите, и скромната първа дама с практичните й обувки с нисък ток и сведен поглед.

Лахури, която е дългогодишен разследващ журналист в информационното списание „Експрес“ и автор на неавторизирана биографична книга за френската футболна икона Зинедин Зидан, каза, че по време на проучването си за „Карла“ интервюирала стотина души, включително дългогодишни приятели, модни дизайнери и дори бавачката на Бруни-Саркози. Но тя никога не е интервюирала самата първа дама.

Авторката каза, че Бруни-Саркози отказала да й даде интервю. Елисейският дворец не отговори на обажданията на АП за коментар по книгата, която описва живота на Бруни-Саркози, като разказва за едно самотно, но прекарано в баснословен разкош детство в италианския град Торино, за отношенията й с хора като Мик Джагър и Ерик Клептън, за първата й среща със Саркози в края на 2007 г. и за сватбата им само няколко месеца по-късно.

Преди книгата да излезе от печат в сряда, във френските медии гъмжеше от въпроси за това какви пикантни подробности ще разкрие тя. Лахури каза, че изгледите за съдебен процес са я накарали значително да редактира книгата, но все пак е останал достатъчно „горещ“ материал. Лахури цитира неназован пластичен хирург, който намекнал, че извършил корекция на носа на Бруни-Саркози през 90-те години, когато тя била на върха на кариерата си като манекенка.

Авторката разказва за добре пресметнатото влизане на Бруни-Саркози в света на рокенрола, довело до любовните й истории с Клептън и Джагър, който според Лахури бил женен за манекенката Джери Хол, докато траела осемгодишната им връзка.

Лахури казва, че след като Бруни-Саркози станала първа дама, маниите й се пренасочили от рок звездите към жените, които смятала за съперници – втората съпруга на Саркози Сесилия, която се разведе с френския президент месеци след встъпването му в длъжност, и Мишел Обама, която е описана в книгата като „единствената в очите на Карла, която е способна да й съперничи за титлата на най-сексапилната и най-бляскавата първа дама в света“.

Книгата разказва в подробности различните срещи между първите дами. В нея се изразява мнението, че предполагаемата антипатия – или вероятно просто безразличие – на Мишел Обама към Бруни-Саркози може би е помогнала за хладните отношения между президентските двойки на Франция и САЩ. Лахури казва, че Бруни-Саркози е „хамелеон“ – жена, която „се е научила да бъде страхотна актриса“. „Тя е голяма хитруша – предпочитам думата „хитруша“ вместо „умница“. Всъщност голяма хитруша“, заяви Лахури.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.