Северната лига държи Берлускони в ръцете си

в. Ню Йорк таймс

Лидерът на Северната лига Умберто Боси. Снимка: робедикап

Венеция – Северната лига се събра тук през изминалия уикенд под ослепителното слънце, за да отпразнува един странен летен ритуал. Снажни мъже, облечени в изумрудено зелени одежди, а някои от тях носещи и тениски с антиимигрантския надпис: „+Ром, -роми“, изляха мускалче с вода от северната италианска река По във Венецианската лагуна.

Почитането на река По е в центъра на мита със смътен исторически произход за създаването на партията, който се върти около келтската идея за отделна държава с име Падания. Но тази дълбоко популистка групировка не е някаква ексцентрична форма на политически фолклор. Двадесет и една години след създаването си тя е най-бързо разрастващата се и най-влиятелна политическа партия в Италия, която се възползва директно от италианските, а в по-широк аспект и европейските страхове от икономиката, имиграцията и загубата на идентичност. Днес политическото оцеляване на премиера Силвио Берлускони е в нейните ръце.

Политическото влияние на Берлускони е много ниско. Враждата в неговата коалиция избухна в открита война и той се опитва да избегне опасността от падане на правителството и от предсрочни избори в момент, когато изтича падежът на италианските държавни облигации на стойност 56 милиарда долара и пазарите следят внимателно това. Голямото състояние на Берлускони и това, че той контролира медии и цяло правителство, нямат никакво значение. „Днес Берлускони е по-слаб от когато и да било“, казва Роберто Д’Алимонте, професор по политология в университета на Флоренция.

Всичко това даде повече власт най-вече на един мъж – Умберто Боси, лидера на Северната лига, известен с изключително пиперливия си език, с носенето на фланелки без ръкави и с непрестанното пушене, въпреки прекарания инсулт, който го лиши до голяма степен от гласа му. Настоящата политическа криза е толкова сложна, че обърква дори най-опитните политически анализатори. А какво остава за средностатистическите италианци. Но едно нещо е ясно и то е, че Берлускони се бори здраво, за да запази коалицията си.

Известният с неспокойния си темперамент съосновател на десноцентристката коалиция Народ на свободата Джанфранко Фини, бивш неонацист, който тези дни печели все повече подкрепа в центъра, напусна партията в края на юни с аргумента, че има опасност Берлускони да се превърне в диктатор. Това разделение укрепи позициите на най-важния представител на Северната лига в правителството, министъра на финансите Джулио Тремонти, на когото се гледа като на евентуален приемник на Берлускони.

И докато кризата се задълбочава, никой не забравя, че Северната лига, въпреки че е била партньор във всяко едно правителство на Берлускони, не винаги е била лоялна. През 1994 г. първото правителство на Берлускони падна след като Северната лига се оттегли от него. Без подкрепата на същата тази партия Берлускони изгуби изборите през 1996 г. С нейната подкрепа той ги спечели през 2001 г. и 2008 г.

И докато депутатите, последователи на Фини остават в играта, както и една центристка партия, настойчиво ухажвана едновременно и от десницата и от левицата, лидерите на Северната лига казват, че този път те ще подкрепят Берлускони. Но поне засега те искат най-малкото избори следващата пролет – две години, преди да изтече мандатът на кабинета. „Като член на Лигата трябва да кажа, че бих искал да гласувам утре. Но в момент на международно финансово напрежение, първо ние трябва да прокараме бюджета, защото не можем да започнем 2011 г. без необходимите средства за управление“, казва Джанкарло Джорджети, председател на комисията по бюджета в долната парламентарна камара и един от най-влиятелните депутати на Боси.

В замяна на тази подкрепа Северната лига иска Берлускони да прокара нейната платформа относно фискалния федерализъм, като ще позволи на повечето данъци да станат местни и парите от тях да остават в процъфтяващия италиански Север. Онова, което стои на обратната страна на везната, е италианския Юг, който традиционно подкрепя Берлускони, но който Северната лига безмилостно критикува за корупцията му и за пословичната му злоупотреба с държавни средства. Мнозина казват, че данъчният федерализъм ще раздели още повече страната между проспериращия Север и по-бедния Юг. Други не са съгласни с това.

„Преди 30 години страната почти беше разделена. Фискалният федерализъм е само пропаганден трик“, казва Алесандро Трочино, съавтор на книгата „Паданска раса“, разказваща историята на Северната лига. Според Джорджети фискалният федерализъм ще помогне на Юга, защото ще научи хората, които са свикнали да плуват само със спасителен пояс, да плуват без него. Но може би самият Берлускони се нуждае от спасителен пояс. За да оцелее, той трябва да постигне труден баланс. „Той се нуждае от подкрепата на Северната лига, но не може да прати по дяволите подкрепата на Юга. Той трябва да обедини дявола и светата вода“, казва Д’Алимонте.

Северната лига печели дивиденти главно от платформата си – по-малко незаконни имигранти плюс фискален федерализъм – както и от провала на други партии, сред които не на последно място и Демократическата партия, да се изправят директно срещу страховете на италианците или да представят една разбираема и последователна политическа програма, която ще помогне на Италия да запази конкурентноспособността си.

И докато критици казва, че Северната лига се силна повече на думи, а не на резултати, партията сега се ползва с подкрепата на прилична част от избирателите. Миналата пролет на областите избори Северната лига спечели 30 процента от гласовете на избирателите в областта Венето и 26 процента в областта Ломбардия, двата най-силни района в страната. За първи път Северната лига постигна двуцифрена победа и в традиционно управляваната от левицата област Емилия-Романя, където тя е все по-популярна сред бившите комунисти измежду работниците. Северната лига настъпи и до голяма степен в лявата област Тоскана.

С девиза си: „Нито надясно, нито наляво, само напред!“ Северната лига привлече гласоподаватели от целия политически спектър. Тя демонстрира открито враждебното си отношение към незаконните имигранти в момент, когато в Италия, както и в Европа, се води все по-шумен дебат по тази тема. Депутат от Северната лига дори провокативно хвърли прасешка глава на мястото, където е планирано да се построи джамия, и така го оскверни. Популярна сред земеделците, Северната лига яростно се противопоставя на генномодифицираните култури и на европейското законодателство в тази насока, което, според нея, ще се превърне в пречка за местните кулинарни традиции.

Възхвалата на местната култура беше голяма във Венеция по време на неделното събитие, наречено Фестивал на народа на Падания. Падания е въображаемата страна в Северна Италия, за която мечтаеха основателите на Северната лига. „Партията привлича хора, защото представлява нашите ценности, нашата култура и нашите традиции“, казва Орета Пиертоти, член общинския съвет на Павия, в околностите на Милано. „Не ми се нрави идеята за единната Европа“, допълва тя. „Ние не вярваме в интеграцията, страхуваме се от инвазията“, подчертава Джанлука Гизарди, здравен работник от Сарецо, край Бреша, който е боядисал брадата си зелена, надянал е шапка на викинг на главата си и носи пластмасов келски меч.

Запитан как Северната лига може да съгласува риториката си относно имиграцията си с факта, че бизнесът в Севера, а дори и в цялата страна, разчита на имигрантския труд, за да оцелее, депутатът Джорджети се усмихва многозначително. В предишно интервю то беше казал: „че в действителност бизнесмените не гласуват за Северната лига, работниците са тези, които дават гласа си за тази партия“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.