По пътя на уискито – шотландско ли е наистина? По какво се различава от юг до север?

(продължение – виж „От Хайланд към Спейсайд по пътя на уискито”

Складирани на открито употребявани бъчви, внос от Испания, Португалия и Щатите в бъчварницата „Спейсайд“. Употребяваните бъчви от порт, шери и от американски бърбън, в които отлежават шотландските малцови дестилати, са в основата на вкуса на уискито. Снимка: Иван Бакалов

Бел. ред. – Ако влизате в статията с мобилна версия на смартфон и през приложението на Фейсбук, вместо снимките надолу в текста, се появяват реклами. Ако искате да видите снимките към статията, влезте в сайта e-vestnik.bg през браузър. Преди да продължим от „Дюърс Аберфелди дистилъри” на север през горите на националния парк Кейнгормс, ще направим едно малко отклонение, за да научи читателят, че шотландското уиски, въпреки традициите, в повечето случаи не е шотландска собственост, а на големи международни алкохолни компании. Е, някои не са точно международни. „Дюърс Аберфелди…

още »

От Хайланд към Спейсайд по пътя на уискито

Мистър Брус обяснява за отлежаването, с парче дърво от бъчва в ръка. Снимка: Иван Бакалов

Продължение – виж „На север, по пътя на уискито“ Бел. ред. – Ако влизате в статията с мобилна версия на смартфон и през приложението на Фейсбук, вместо снимките надолу в текста, се появяват реклами. Ако искате да видите снимките към статията, влезте в сайта e-vestnik.bg през браузър.   От Пърт, старата столица на Шотландия, на север до столицата на уискито Дъфтаун, в сърцето на Спейсайд, са има-няма 120 км. То тук всичко е в мили, та постоянно преизчисляваме. И сега вече настъпи изпитанието с това обратно движение по тесни двулентови пътища и хвърчащи с максималната разрешена скорост 60 мили…

още »