Пионерите и столицата на уискито – из дебрите на Шотландия

Дестилационната „Гленфидих“. Снимка: Иван Бакалов

  Бел. ред. – Ако влизате в статията с мобилна версия на смартфон и през приложението на Фейсбук, вместо снимките надолу в текста, се появяват реклами. Ако искате да видите снимките към статията, влезте в сайта e-vestnik.bg през браузър. (продължение – виж „От Хайланд към Спейсайд по пътя на уискито”) След стотината километра пътуване през гори и красоти на националния парк Кейнгормс, влизаме в Спейсайд, северна Шотландия – уиски регион, наричан още „Страната на малцовото уиски”. Тук са съсредоточени половината от всички спиртоварни в Шотландия. И веднага отбиваме към първата на пътя, на крачка встрани. След около километър по…

още »

По пътя на уискито – шотландско ли е наистина? По какво се различава от юг до север?

(продължение – виж „От Хайланд към Спейсайд по пътя на уискито”

Складирани на открито употребявани бъчви, внос от Испания, Португалия и Щатите в бъчварницата „Спейсайд“. Употребяваните бъчви от порт, шери и от американски бърбън, в които отлежават шотландските малцови дестилати, са в основата на вкуса на уискито. Снимка: Иван Бакалов

Бел. ред. – Ако влизате в статията с мобилна версия на смартфон и през приложението на Фейсбук, вместо снимките надолу в текста, се появяват реклами. Ако искате да видите снимките към статията, влезте в сайта e-vestnik.bg през браузър. Преди да продължим от „Дюърс Аберфелди дистилъри” на север през горите на националния парк Кейнгормс, ще направим едно малко отклонение, за да научи читателят, че шотландското уиски, въпреки традициите, в повечето случаи не е шотландска собственост, а на големи международни алкохолни компании. Е, някои не са точно международни. „Дюърс Аберфелди…

още »