Пазителки на традиционните храни у нас – Рукие и ястията с билки

Рукие с различни ястия в нейната къща за гости. Снимки: личен архив

Природата на България, разнообразния релеф, климат, както и на етноси и религии, са причина за наличието на цяла съкровищница от т. нар. занаятчийски храни и продукти. Днес са нужни усилия, за да опознаем и съхраним кулинарните традиции и автентични рецепти. Някога са били част от ежедневието, но паметта за тях постепенно отслабва. Знанието за тях е разпръснато и често е повърхностно. Малко се знае за начина на приготвяне, хранителна стойност и полезни качества, за ролята им в ежедневието и празниците на общностите. Много са причините тази богата съкровищница от вкусове и знание да се губи. Сред тях са господството…

още »

Гости в МДЖ, истории, Дон Базилио… морето преди…

Книгата „Голи и солени“ на издателство „Кръг“. Снимка: от издателството

  (продължение -виж „Морето преди бетона – Международният дом на журналистите в минало свършено“)   В оная епоха, по разбираеми причини журналистите повече предсказвахме какво ще се случи с Рейгън и Картър, с Кисинджър и Бжежински, а не с Брежнев и Громико или не дай боже с Андропов, Черненко или Милко Балев. Тях ги оставяхме да ги нищят майтапчийски, но добронамерено, „съветските другари“, дошли на нашия бряг малко да поразпуснат и те „души в окови“, както казваше едно заглавие на англичанина Съмърсет Моъм. Книгата на Моъм няма нищо общо с някогашната съветска система. За друго се разправя в нея…. Едно…

още »