Текила – видове, митове и ментета

Защо мексиканското питие от агаве е по-прочуто по света от ракията

Работник кастри листата на синьото агаве, преди да откарат растението към пещите за печене. Снимка: Уикипедия

Текилата е мексиканско национално питие, както е ракията в България. Само че мексиканското питие се пие по цял свят, българското – не. В момента у нас текилата е елемент от градската култура на пиене, обикновено се консумира на шотове по баровете и служи за бързо напиване. Ритуалът на пиене е част от този шик градски стил – натърква се с лимон ръката от горната страна, между палеца и показалеца, отгоре се сипва малко сол,  близва се с език и после се обръща едно шотче от 20 мл текила. Впрочем,…

още »

Все по-добри български вина, ама нещо не е наред

Момиче опитва бяло вино на прегледа на българското вино „Ди Вино тест“ в НДК. Снимка: Иван Бакалов

Сега в края на годината минаха някои салони и прегледи на виното, дефилето на младото вино в Пловдив, „Ди вино тест” в НДК и др. Какви са впечатленията за българските вина? Накъде отива винопроизводството? На „Ди вино тест” в НДК имаше 73 маси на производители, всяка с по 7 вина. Но производителите бяха около 50, защото някои от тях имат по две-три различни марки. Например винпром „Карнобат” освен „Шато Карнобат” има отделна марка висококачествени вина „Братя Минкови”, които се представят на отделна маса. Така и „Домейн Бойар” представяше на отделна маса висококачествени вина с марката на изба „Кортен”. Общо…

още »