Историята на два прочути коктейла – „Куба либре” и „Маргарита”

Танцьорката Марджъри Кинг, на която се смята, че е кръстен коктейлът „Маргарита“. Снимка: Мексиканска прес агенция

Коктелът „Куба либре” се е появил в началото на миналия век в Куба (около 1901-1902), по време на испано-американската война. Когато американските войски окупират Куба, войниците започнали да опитват смес от новото питие кока кола с кубински ром, с лед и лайм. Разказва се история, как американски офицер за пръв път поискал в един бар да му сервират кола с ром, това предизвикало любопитството на останалите американци в бара, всеки опитал и започнали да вдигат наздравици „Куба либре” – „Свободна Куба” на испански. Има и втора версия, че наименованитео на този коктейл се затвърдило по време на сухия режим…

още »

В жегите – как да пием вино без да напълнеем

Калории в една чаша вино 177 милилитра (6 унции). Отляво надясно: в по-ниско алкохолно сладко бяло вино, в по-високоалкохолно сладко бяло вино, в по-нискоалкохолно сухо бяло вино, в по-високоалкохолно сухо бяло вино, в по-ниско алкохолно сухо червено вино, в по-високоалкохолно сухо червено вино, в пенливо вино (шампанско), в сладко десертно вино. Илюстрация: Уайнфоли

Лятно време бялото вино много върви, на и талията набъбва и довежда до стрес женската половина от пиячите. И мъжете не са застраховани, те пускат шкембета, от всякакъв алкохол. Защото, който не знае, коремче се получава най-вече от алкохол. Как да се опазим? Първо трябва да знаем какво съдържа виното. И в бялото, и в червеното вино се съдържа остатъчна захар и алкохол – и двете носят калории. Остатъчната захар е непреработена в алкохол гроздова захар (не става дума за сладки и подсилени вина, в които допълнително се слага захар). За сухо вино съдържанието на остатъчна захар е до 5-6…

още »