Сортът Мелник е уникален, както Мавруда

Вино от Ранна мелнишка лоза на изложението „Винария “ в Пловдив. Избата „Логодаж“ го бутилира в ралични разфасофки – бутилки тип магнум 1,5 л (за дълго отлежаване) и в 9-литрова бутилка. Снимка: e-vestnik

След мавруда второто по популярност чисто българско вино е от сорта Мелник. Всъщност сортът се казва „Широка мелнишка лоза“. Кръстен е така заради широките мъхнести листа на гроздето и на района, в който е отглеждан – около Мелник. За виното от сорта Мелник също има митове и погрешни представи у пиячите, както за мавруда. Двата сорта си приличат. Лозари твърдят, че са много близки като цвят, форма на гроздовите зърна, късно зреят. За сорта Мавруд се знае, че има аналогичен тук-там в северна Гърция, на о. Крит, Кипър, но някакво по-сериозно производство на вина от този сорт няма никъде, освен…

още »

Малките чешки пивовари се възраждат

Асошиейтед прес

След като масово затварят през десетилетията комунистическо управление, дребните чешки пивовари се завръщат на сцената. Полуразрушени обекти за производство на бира, изпъстрящи тази част на Централна Европа, която е по-добре известна с множество световни марки като Pilsner Urquell, са отворени отново, за да бъде съживена местната традиция, датираща от 10-ти век. Ще трябва обаче да посетите Чехия, за да пробвате местното пиво, тъй като производството все още е твърде недостатъчно за износ и много бири могат да се намерят само в градовете или селата, където се произвеждат. Чехите, без съмнение най-големите пиячи на бира в света на глава…

още »