Що е то „Cuvée“ (Кюве) и защо се среща често по етикетите на виното

Означението „кюве“ се среща все по-често по етикети на български вина.

Все по-често по рафтовете се появяват бутилки вино, на чийто етикет вместо сорта „Каберне”, „Мерло”, „Совиньон блан”, „Шардоне”, се вижда краткото Cuvée (Кюве). Ако обърнеш бутилката, на гърба на етикета на някои вина е пояснено, че са купаж от няколко сорта, посочени са кои. На други вина не се посочени. Какво означава този термин? Думата Cuvée е френска, превежда се като съд за вино (танк за съхранение), съд за смесване на вина. Но има и повече различни значения, основното от които е в смисъл на купаж (смес). Най-често се използва като означение на вино, което е специфичен купаж (бленд) от…

още »

През XVII- XVIII век в Щатите са пиели повече, отколкото днес. Алкохолът бил като лекарство

Сега там трудно се купува алкохол, до 21 години е забранено

През 70-те години на миналия век младият тогава режисьор Уди Алън е рекламно лице на водка „Смирнов”. Рекламите по онова време допускат да се показват бутилки и чаши с алкохол. Алън рекламира водката в продължение на няколко години, в илюстрации с най-различни сюжети, с жени или без.

Ранните преселници в Америка ще бъдат шокирани , ако видят отнякъде колко по-малко се пие сега в Щатите, а колко повече видове алкохол има, по-достъпен, по-качествен и относително по-евтин. Между 1600 г. и 1800 г. в Северна Америка са пиели не само за развлечение и удоволствие, а са приемали алкохола и като чудотворно лекарство, което може да лекува болести, да дава сила на слабите и да оживява старите. Тогава нищо не се е знаело още за вреди от алкохола и е било нещо обичайно денят да започва с концентрат или друг алкохол за събуждане, както днес се използва кафето. Което…

още »