Урок по журналистика от един уиски писател + оценки от „Уиски байбъл“ 2019

Джим Мъри за ухажванията на производители и за мъката да оценяваш над 1500 уискита годишно

Джим Мъри на лекцията си в Пловдив. Снимка: Иван Бакалов

Неотдавна в Пловдив изнесе лекция „богът на уискито” Джим Мъри. Наричат така 61-годишният англичанин, защото издава „Библия на уискито” – годишникът „Уиски байбъл”, в който за 2019 г. се съдържат оценки за над 4700 вида уиски от цял свят – блендед, малцови, бърбън, ръжени и т. н. От 2003-а година, когато е започнал да издава годишника, досега Мъри е дегустирал над 20 000 уискита. Оценява ги по 100-точкова система. Хубавите уискита са от 80 точки нагоре (за Мъри и системата му на оценка е ставало дума в e-vestnik, виж тук). Това е непосилен труд, и съвсем не е удоволствие,…

още »

Коста Канариев: За година 90 хил. декара лозя са запустели; Вината стават опасно скъпи

Залата, в която тия дни се проведе прегледа на българското вино „Ди Вино тест“. Снимка: e-vestnik

Над 500 вида български вина от 72 производители се събраха на тазгодишния преглед на виното „Ди Вино тест”. Повечето участници са малки бутикови изби, с производство по около 50 хил. бутилки годишно, а някои и с по 10-20 хил. бутилки. На прегледа те стоят равностойно на големите производители с милиони бутилки. Всеки изложител има право да представя до 7 вина. Накъде отива българското вино? За това разговаряме с Коста Канаериев. Той е дегустатор и сомелиер с 30-годишен опит. Работил и като търговски директор на винарска изба, и в ресторантьорството.

Коста Канариев. Снимка: Иван Бакалов

– Вината на прегледа са много, може ли човек…

още »