Коя е най-добрата ракия на пазара? Топ 17 – класация на e-vestnik

Шарантските казани във винпром „Черноморско злато“ – Поморие. Подобни са на селските казани за ракия. Внесени са още при социализма и в тях години наред са изварявани българските коняци. Сега с тях варят и ракии. Тук идват и от други изби да си изваряват ракиите. Снимка: Иван Бакалов

На пазара има толкова много видове ракии, че потребителят не знае кое си струва парите и кое е най-добро. Всяка година излизат нови и нови марки, старите, вече познати ракии, си сменят етикетите и объркването става още по-голямо. За да проучи човек всички ракии, трябва да опита поне 50 вида, при това не само по веднъж, защото те си сменят през годините качеството, да сравнява с други и т. н. Това е непостижимо и за период от 1-2 години. Тази статия и класацията по-долу нямат нищо общо се рекламата. Пишещият тези редове проучва ракиите и производството на алкохол от началото…

още »

Бизнесът с шампанско – факти и митове

в. Уолстрийт джърнъл

Шампанско „Луи Родерер“ за 500 лв. бутилката. Снимки: Нели Томова

Производството и позиционирането на шампанското, подобно на всички други вина, се оформят от неговата история. В района на Реймс и Еперне вино се произвежда вече над 1500 години, а пенливо вино – от над 300 години. Известната на всички история е, че газираното вино е създадено от сляп монах на име Дом Периньон, но това не е нищо повече от приказка. Преди няколко години поканих учени от цял свят да прекарат четири дни в областта Шампан, Франция, на изследователска обиколка, за да изследват виното, произвеждано в областта. Резултатът от проучването бе публикуван неотдавна в книга, която нарекох…

още »