Вино, отлежало в бъчви от бренди. И други 3 вина от Поморие

Това каберне 2007 г. е отлежало в бъчви от бренди. Снимка: архив на e-vestnik

“Бренди каск каберне совиньон” 2007 на винпром “Черноморско злато” Поморие току-що взе златен медал на винарското изложение “Мундус вини” в Германия. Но по-интересното е какво е това вино и как се прави. Името е на английски – обяснимо е – все пак българските вина търсят пазар по света, особено по-скъпите. “Бренди каск каберне совиньон” е скъпичко за средния българин – към 40 лв. бутилката. Но няма как да е евтино, след като е вино в малка серия от около 1000 бутилки, отлежало в бъчви от бренди. Това го прави много особено, с много богат, наситен, екзотичен вкус. Ароматът на бренди…

още »

Изстудено червено вино през лятото – нова мода. И с български вина става

Снимка: Валентина Петрова

Опитвали ли сте червено вино, изстудено като бяло? Не е никакво извращение, а мода, която се разпространява от няколко години по света. В парижки ресторанти могат да ви предложат силно изстудено божоле или по-леки вина от долината на Рона. Въпросът е виното да се изстуди силно до 12-14 градуса – според вкуса. Така, както се изстудява розе или бяло вино. С кои червени вина може да се прави това? По правило с по-леки на вкус и по-плодови. Натоварените червени вина, разни резерви, добре отлежали в дъбови бъчви и др., в които дъба се усеща и имат силни танини, не са…

още »