„Енира“ – българско вино от лозето на граф + фотогалерия

По-евтина серия „Енира“ за около 10 лв. бутилката. Снимка: Пешо Ройтерса

В цяла България почти обраха гроздето. Тази година – по-малко от друг път. Винпромите го изкупуват на по-ниски цени, лозарите са недоволни. Избите са претъпкани с вино, което не могат да продадат и някои въобще няма да правят вино. Но има едно лозе, в което берат както всяка година, късно, до началото на ноември, и преработват цялото си грозде на вино. Винарната се казва “Беса валей”, намира се до пазарджишкото село Огняново и е кръстена на името на тракийското племе беси, живяло по тези места. Виното на избата – “Енира” – още като се появи, веднага привлече вниманието на ценителите.…

още »

Как се прави вино? Разказ за тазгодишния гроздобер – на живо от Харманли

Галя разбърква танини, които се добавят в червеното вино. Снимка: авторът

Повече от десет години пиша за вино. Написал съм стотина статии на тази тема, както и една книга – за историята и културата на виното, сортове, произходи, как се дегустира, с какви храни се съчетава, как старее и т. н. Около петата година започнах и да разбирам от вино. Поне аз така си мисля, макар че при виното нещата са малко като при играта на табла. Няма да срещнете табладжия, който да каже за себе си: „Аз съм слаб играч.” Всеки, който пие вино, разбира или си мисли, че е така. Докато не опита нещо ново, заради което да преосмисли…

още »