Петър – българинът, който лекува вина в Калифорния

Петър пие бяло вино сред лозови насаждения в Калифорния. Снимка: Личен архив

На 29 години Петър Кирилов от Тополовград е важна фигура в калифорнийското винарство. Той лекува вина. Работата му е такава, че известни изби карат при него вината си, които имат различни проблеми с вкуса, алкохолния градус и др. и Петър ги разрешава. Петър е технолог в компанията „Vinovation Inc.”, Калифорния, където се занимава предимно с „коригиране на вина”. Роден е в Тополовград, през 2002 година се дипломира в Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност инженер-технолог по напитките. Заминава в САЩ на стаж в калифорнийската винарна „Truchard Vineyard”. След осем месеца се връща в България, но печели Зелена карта…

още »

Антиоксидант от червеното вино помага срещу рака

Ресвератролът се съдържа в най-висока степен в люспите на гроздето и разрушава туморните клетки при рак на панкреаса

Антиоксидантът ресвератрол се съдържа в гроздето и в червеното вино. Учените доказаха, че той действа благотворно при рак на панкреаса като разрушава туморните клетки и защитава здравите тъкани. Снимка: американфист.ком

Учените успяха да разберат как действа ресвератролът – естественият антиоксидант в червеното вино, който при лъчева терапия помага за защитата на здравите клетки и отслабва защитата на раковите. Те определиха и най-оптималната доза, при която веществото помага и твърдят, че за профилактика е по-добре да се пие гроздов сок, а чак на второ място – червено вино. Онкологията винаги е била отворена за лекарства от растителен произход, като се започне от фотодинамичната терапия и се свърши с най-мощните отрови, които не се препоръчват от лекарите дори и при най-тежките случаи. Наистина, не всички от тях имат избирателно действие спрямо туморните…

още »
При рафтовете с вино…

При рафтовете с вино…

Вносни вина от Чили, Аржентина и Австралия конкурират българските по цена, с по-високо качество