Защо няма ракии, отлежали в отбрани употребявани бъчви, както уиски?

"Glen..." еди какво си, ама няма сухиндолска, криводолска...

Испанска изба, в която отлежават сладки вина от сорта Педро хименес. Снимка: сайт на испански винопроизводител

Познавачите на уиски знаят, че то отлежава в употребявани бъчви от бърбън, шери, порт, а напоследък и в бъчви от обикновени вина (бели и червени), бъчви от английска бира – ейл и др. Целта е малцовият дестилат да поеме от вкуса и аромата, натрупал се в употребяваната бъчва. Търсенето е предимно за бъчви от сладки испански и португалски вина. Но напоследък има видове уиски, на чийто етикет е означено, че са отлежали в бъчви от совиньон блан или каберне. Отделно цели серии уиски познати марки отлежават в бъчви от английска бира, дори конкретни видове бира. Наричат употребяваните бъчви „златни…

още »

Умереното пиене не предпазва от инсулт, а увеличава риска

Все пак виното има полезни вещества

1 до 2 питиета на ден увеличават риска от инсулт с 10-15%, установява ново изследване. Снимка: архив e-vestnik

  Умереното пиене до 1-2 чаши на ден не предпазва от инсулт, както се смяташе досега, а напротив, повишава риска. Това показва ново изследване на учени от Великобритания и Китай, цитирано от в. „Гардиън”. Според д-р Илона Милууд от унииверситета в Оксфорд, която е съавтор на научната разработка, няма здравословно ниво на пиене. Новите заключения на лекарите са, че дори ниските нива на алкохол са противопоказни и носят риск от мозъчен удар. Подробните резултати от изследването са публикувани в края на миналата година в медицинското списание „Лансет”, откъдето са цитирани в различни издания по света. Около една трета от хората…

още »