Защо домашното вино някой път става, някой път – не

Като е правено на село и без консерванти, не означава автоматично, че е хубаво

Следи от вино върху метален съд в избата. Снимка: Валентина Петрова

Бият те по рамото – „Пий, домашно е!”. „Домашно” – изразът предизвиква умиление. Но за вино и ракия това не означава автоматично хубаво. Може да е хубаво, може и да не е. „Ще ти дам да опиташ едно, ей сега ще видиш” – много често чувам такива призиви. Постоянно ме канят да опитвам домашни вина и ракии и не мога да се отърва. За ракия повече се пазя, вино обаче опитвам по-често. Така и преди няколко дни попаднах в компания да опитаме три вида домашно.…

още »

Манастирската ракия – прекъсната традиция

Момент от традиционното варене на ракията в Троянския манастир през 1997 г. Монах периодично проверява качеството с малка чашка. Днес манастирът вече не вари ракия, купува я от винпром „Троян”. Традицията е прекъсната. Снимка: Иван Бакалов

Манастирите във Франция, Белгия и Холандия правят бира, коняк, някъде и вино. Всичко е уредено официално, има марки, търговия. В e-vestnik вече е ставало дума за манастирската бира (виж тук). Има организация, която пази правата на т. нар. трапист бира, която се прави в манастири в Белгия, Холандия и Франция. В българските манастири по традиция се правеше ракия. Вече не се прави, традицията е изгубена, въпреки че тук-там се продава манастирска ракия. И митницата нападна манастирите, за да покаже, че ще води война с традициите. На 8 февруари митничарите направили щателна проверка в Троянския манастир, първо в обект, в който…

още »